MONITORUL APĂRĂRII | Secretarul de stat american: Statele Unite vor încerca să evacueze toţi militarii iranieni din Siria

Statele Unite vor colabora cu aliaţii din Orientul Mijlociu pentru evacuarea tuturor militarilor iranieni din Siria, a declarat joi, în Egipt, secretarul de Stat american, Mike Pompeo.

1091 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | Secretarul de stat american: Statele Unite vor încerca să evacueze toţi militarii iranieni din Siria

Mike Pompeo: Statele Unite vor încerca să evacueze toţi militarii iranieni din Siria

Statele Unite vor colabora cu aliaţii până la evacuarea "ultimului militar iranian" din Siria, a afirmat Mike Pompeo la Cairo, conform BBC News.

Iranul şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah, susţinută de Teheran, au trimis trupe în Siria pentru a oferi asistenţă Administraţiei Bashar al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste.

"Campania noastră contra Iranului vizează şi aliaţi ai Teheranului", inclusiv organizaţia fundamentalistă Hezbollah, a adăugat Mike Pompeo, conform cotidianului italian la Repubblica.

Pompeo a subliniat că Statele Unite depun eforturi pentru limitarea exporturilor iraniene de petrol.

Tensiunile americano-iraniene s-au amplificat după ce preşedintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear internaţional. Donald Trump a somat Iranul să renunţe total la activităţile nucleare şi balistice.

Israelul este nemulţumit de prezenţa militarilor iranieni în Siria şi efectuează frecvent bombardamente pe teritoriul sirian.

"America nu se va retrage până când nu se va încheia lupta împotriva terorismului. Vom depune eforturi pentru înfrângerea reţelelor teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida şi a altor grupuri islamiste care ne ameninţă securitatea", a subliniat Mike Pompeo.

Retragerea totală a trupelor americane din Siria se va produce, a explicat Mike Pompeo, pe fondul criticilor generate de hotărârea luată de preşedintele Donald Trump. "Decizia preşedintelui Trump privind retragerea trupelor a fost luată. Vom face acest lucru", a declarat Mike Pompeo la Cairo. Şeful diplomaţiei americane s-a întâlnit cu ministrul egiptean de Externe, Sameh Shoukry. Mike Pompeo efectuează un turneu în Orientul Mijlociu.

Statele Unite vor retrage trupele din Siria "în ritmul adecvat", a afirmat, luni seară, preşedintele Donald Trump, subliniind că operaţiunile antiteroriste vor continua. "Cotidianul ratat New York Times a scris cu bună ştiinţă un articol foarte imprecis despre intenţiile mele în Siria. Fără nicio diferenţă comparativ cu afirmaţiile iniţiale, ne vom retrage din Siria în ritmul adecvat şi în acelaşi timp vom continua să combatem reţeaua teroristă Stat Islamic şi să facem toate celelalte lucruri prudente şi necesare!", a transmis Donald Trump prin Twitter. Cotidianul The New York Times a difuzat un articol elaborat pe baza declaraţiilor făcute de John Bolton, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Donald Trump. Bolton a afirmat că Statele Unite nu vor putea retrage trupele din Siria până nu vor fi primite asigurări din partea Turciei că nu vor fi atacate grupurile insurgente turce susţinute de Washington, sugerând că efectivele militare americane vor mai rămâne pe teren câteva luni sau câţiva ani.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a decis, pe fondul criticilor, retragerea etapizată a trupelor americane din Siria, au afirmat recent oficiali de la Washington citaţi de cotidianul The New York Times. Conform surselor citate, Donald Trump a stabilit ca retragerea efectivelor americane din Siria să aibă loc în patru luni, deşi iniţial anunţase un termen de 30 de zile.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici