O carte pe zi: „Obiectiv Jablunka” de Nicholas Best

  • Nicholas Best este un autor britanic cu origini anglo-irlandeze, crescut şi educat în Kenya, apoi la Dublin.
  • Tema este începutul celui de-al doilea război mondial, anume un episod extrem de puţin cunoscut de publicul larg – incidentele de la Jablunka.
  • Epilogul explică ce s-a petrecut: douăzeci de tone de TNT au produs o explozie spectaculoasă, distrugând tunelul şi căiele ferate.
149 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Obiectiv Jablunka” de Nicholas Best

O carte pe zi: „Obiectiv Jablunka” de Nicholas Best

Sunt foarte rari istoricii capabili să scrie o carte de istorie care să se citească precum un roman de suspans. Nicholas Best este unul dintre aceştia. Este un autor britanic cu origini anglo-irlandeze, crescut şi educat în Kenya, apoi la Dublin. A intrat în armată, apoi a ajuns jurnalist, după care s-a apucat de scris. O mulţime de cărţi. Cea pe care o semnalăm acum este foarte recentă, a apărut în urmă trei ani.

Tema este începutul celui de-al doilea război mondial, anume un episod extrem de puţin cunoscut de publicul larg – incidentele de la Jablunka. Nicholas Best explică aproape de începutul cărţii sale. Jablunka este o trecătoare în munţii Carpaţi, făcea la acea vreme trecerea din Cehoslovacia în sudul Poloniei, pe ruta cea mai rapidă de a se ajunge de la Viena la Varşovia.

„Jablunka este poarta spre sudul Poloniei. Este calea pe care germanii vor fi obligaţi să o apuce, dacă vor să atace dinspre sud. Există o singură linie de cale ferată pe care o pot folosi germanii ca să traverseze Carpaţii. Şi aceasta trece printr-un tunel lung la Jablunka. Tunelul este cheia pentru sudul Poloniei. Germanii vor depinde de el pentru o victorie rapidă. Îndată ce războiul e declarat, vor trebui să-şi treacă trupele prin tunel, în Polonia, înainte să înceapă ploile. Dacă nu pot face asta, vor fi obligaţi la o campanie îndelungată. Un război lung, prin ploaie, este ultimul lucru pe care şi-l doresc.”

Toate acestea le spune un ofiţer superior britanic, care explică mai departe: Până nu demult, Jablunka era în Cehoslovacia, acum este în Polonia. Când germanii au intrat în Regiunea Sudeţilor, anul trecut (1938 – n.n.), polonezii au profitat de ocazie să ocupe şi ei o bucată de teritoriu. Şi au mutat frontiera înainte, ca să includă trecătoarea Jablunka. Cum se presupunea că polonezii vor distruge tunelul dacă vor simţi că germanii vor să pună mâna pe el, ambele ţări şi-au masat spioni în zonă şi, bineînţeles, britanicii au făcut la fel. În august 1939 Hitler a declanşat invazia, reuşind să-şi treacă trupele prin trecătoare. Despre toate acesta povesteşte cartea lui Nicholas Best. ”Bazat pe o poveste adevărată.” Pentru că pare o fabulaţie, de-a dreptul un roman de suspans.

Epilogul explică ce s-a petrecut: douăzeci de tone de TNT au produs o explozie spectaculoasă, distrugând tunelul şi căiele ferate. Dar blindatele geramne erau deja masate pe colinele din jur. Trupele generalului Ott au obţinut rapid controlul trecătorii, chiar şi fără tunel, şi au păstruns în Polonia.

Cele aproape trei sute de pagini între explicaţia existenţei trecătorii şi sfârşitul tunelului de cale ferată merită citite.

Scriu editorii: „Pe 25 august 1939, Adolf Hitler lansează invazia Poloniei. Susţinuţi de tancuri şi aeronave, mai mult de un milion de soldaţi germani înaintează spre graniţă în întuneric, gata să atace. Trecătoarea Jablunka este fundamentală: dacă germanii pot ocupa tunelul feroviar intact, înainte ca armata poloneză să l arunce în aer, trupele lor vor putea invada Polonia. Totuşi, ciudat, Hitler a decis să amâne invazia cu o săptămână. De la Berlin, ambasada britanică îl trimite pe căpitanul Guy Savage la Jablunka pentru a se asigura că tunelul feroviar este aruncat în aer.”


Nicholas Best – Obiectiv Jablunka. Editura RAO. 298 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici