O carte pe zi: „Victimă fără chip", de Stefan Ahnhem

„Un roman grandios şi ambiţios care anunţă apariţia unui nou autor de succes în galaxia scriitorilor suedezi de romane poliţiste" - Daily Mail.

486 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Victimă fără chip", de Stefan Ahnhem

O carte pe zi: „Victimă fără chip", de Stefan Ahnhem

Blacksburg, Kauhajoki, Bailey, Montreal, Jacksboro, Red Lake, Cold Spring, Red Lion, Erfurt... Lista poate fi desfăşurată la nesfârşit cu şcolile în care demenţi, psihopaţi care au învăţat acolo au revenit să-şi asasineze foştii colegi sau profesori din varii motive. Stefan Ahnhem aminteşte la un moment dat în cartea sa această listă. Şi continuă: "Fiecare îşi avusese momentul de glorie, dar în ziua de azi toate aveau aceeaşi soartă. Pierdute în abisul uitării. Nimeni nu-şi mai amintea şcolile de pe listă. Nimeni în afara celor care îşi plângeau morţii. Restul lumii uitase de mult". Şi continuă cu gândurile noului asasin: "Aceasta era altfel. Cu totul altfel. N-avea să fie uitată niciodată. Avea să fie gravată în milioane şi milioane de minţi, şi nimeni nu va putea să-i uite numele. Dimpotrivă, el avea să fie gravat în miliarde şi miliarde de minţi, şi numele său n-avea să lase niciodată pe cineva indiferent. Procesul era deja în plină desfăşurare. Vestea despre crimele spectaculoase se răspândise mult dincolo de hotarele Suediei, şi în ultimele douăzeci şi patru de ore fusese unul dintre subiectele principale pe CNN". Asasinul plănuia să lichideze o clasă întreagă şi reuşeşte cu jumătate din ea, înainte să fie oprit. O minte strălucită, capabilă să găsească soluţii de ieşire din orice, dar cu atât mai diabolică.

Cam aceasta este tema romanului prezentat astăzi, unul dintre cele mai captivante apărute în ultimii ani, tradus deja în peste 25 de ţări, apreciat de critici şi cititori în egală măsură: "mai înfricoşător decât Jo Nesbø, mai întunecat decât Stieg Larsson". Un roman de debut apărut în 2014, imediat tălmăcit în engleză, al unui autor născut în 1966 şi socotit una dintre cele mai de succes voci ale romanului poliţist scandinav. Un roman care deschide seria "Fabian Risk" şi care va continua cu "Al nouălea mormânt" şi "Minus optsprezece grade", pe cale a fi traduse şi în româneşte - şi pe care, în mod cert, veţi fi nerăbdători să le citiţi.

Scriu editorii: "Inspectorul criminalist Fabian Risk a părăsit Stockholmul împreună cu soţia sa, Sonja, şi cei doi copii ai lor, pentru a începe o viaţă nouă în oraşul natal, Helsingborg. Deşi şi-a planifi cato vacanţă de şase săptămâni înainte de a începe lucrul la noul loc de muncă din cadrul Brigăzii Omucideri a poliţiei, după doar câteva ore de la sosire este rugat să investigheze o crimă de o violenţă extremă. Corpul lui Jörgen Pålsson, unul dintre colegii de clasă ai lui Risk, a fost descoperit cu ambele mâini tăiate. Curând sunt găsite cadavrele altor colegi, iar Risk se vede angrenat într-o cursă contracronometru: vor putea prinde criminalul înainte ca acesta să ucidă întreaga clasă?".

Un număr impresionant de personaje, situaţii aproape incredibile, petrecute în sudul Suediei şi nordul Danemarcei, inteligenţă şi profesionalism, plus toate ingredientele de top ale romanului poliţist. O încântare.

Stefan Ahnhem - "Victimă fără chip". Editura Litera, colecţia Buzz books. Traducere din limba engleză şi note de Dana-Ligia Ilin. 635 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici