Premiul Nobel pentru Pace 2017, decernat Campaniei Internaţionale pentru Interzicerea Armelor Nucleare (ICAN)

Organizaţie non-guvernamentală Campania Internaţională pentru Interzicerea Armelor Nucleare (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN) a primit, vineri, 6 octombrie, Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2017, a anunţat Comitetul Nobel Norvegian.

2756 afișări
Imaginea articolului Premiul Nobel pentru Pace 2017, decernat Campaniei Internaţionale pentru Interzicerea Armelor Nucleare (ICAN)

Premiul Nobel pentru Pace 2017 a fost acordat unei companii de luptă împotriva armelor nucleare

Comitetul a transmis că premiul a fost acordat ICAN "pentru munca depusă cu rolul de a atrage atenţia cu privire la consecinţele umanitare catastrofale ale folosirii armelor nucleare şi pentru eforturile extraordinare de a reuşi să obţină interzicerea acestor arme prin intermediul tratatatelor".

Potrivit propriei descrieri, ICAN este o coaliţie care reuneşte organizaţii non-guvernamentale din peste 100 de ţări, fiind în mod oficial lansată anul 2007.

Pe data de 7 iulie, 122 de state din întreaga lume au adoptat Tratatul ONU privind Interzicerea Armelor Nucleare, însă ţările care deja deţin arme atomice, inclusiv SUA, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa, au refuzat să participe la discuţii.

"Este o mare onoare să primim Premiul Nobel pentru Pace 2017 drept recunoaştere pentru rolul nostru în realizarea Tratatul privind Interzicerea Armelor Nucleare", se afirmă într-un comunicat comunicat postat pe pagina de Facebook a ICAN.

"Este de asemenea un tribut pentru supravieţuitorii bombardamentelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki - hibakusha (termen în limba japoneză prin care sunt desemnaţi supravieţuitorii atacurilor nucleare din al Doilea Război Mondial, n.red.) - şi victimelor testelor nucleare din întreaga lume, ale căror mărturii mistuitoare şi pledoarii pline de abnegaţie au jucat un rol major în obţinerea acestui acord istoric", a completat organizaţia.

Anul acesta, numărul candidaţilor propuşi pentru Premiul Nobel pentru Pace a atins cifra de 318, a anunţat Comitetul Nobel de la Oslo, instituţia care acordă distincţia.

Lista celor nominalizaţi este în mod oficial ţinută secret timp de 50 de ani, însă printre presupuşii nominalizaţi din acest an se numără Julian Assange, fondatorul WikiLeaks; actorul şi filantropul Leonardo DiCaprio; Papa Francisc; preşedinţii Vladimir Putin şi Donald Trump; Mohammad Javad Zarif şi Federica Mogherini, negociatorii acordul nuclear între Iran şi marile puteri; activista saudită Raif Badawi; Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi sau Can Dündar, fostul editor şef al cotidianului turc Cumhuriyet.

Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2015 a fost atribuit preşedintelui columbian Juan Manuel Santos pentru contribuţia sa la rezolvarea conflictului civil din Columbia, unul dintre cele mai îndelungate războaie civile din epoca contemporană şi ultimul conflict armat de pe continentul american.

Premiile Nobel au început să fie decernate începând cu anul 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii.

Premiile au fost create după moartea industriaşului şi filantropului suedez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform dorinţelor sale din testament.

În testamentul său, acesta considera că premiul Nobel pentru Pace ar trebui să revină "aceluia care a acţionat cel mai mult sau cel mai bine pentru fraternizarea popoarelor, abolirea sau reducerea armelor permanente, iniţierea şi multiplicarea congreselor pentru pace".

De-a lungul timpului, comitetul Nobel a lărgit acest concept pentru a premia artizanii unor acţiuni umanitare, apărători ai mediului înconjurător şi campioni ai luptei împotriva sărăciei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici