Reacţia Consiliului Europei în criza politică din Republica Moldova: Facem apel la calm / UE recunoaşte noul guvern de la Chişinău

Consiliul Europei a cerut forţelor politice din Republica Moldova să acţioneze în mod calm şi responsabil în contextul crizei politice cu care se confruntă ţara, conform unui comunicat publicat duminică pe site-ul instituţiei. Totodată, Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate şi comisarul european Johannes Hahn au emis un comunicat comun prin care transmit că Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu „Guvernul legitim din punct de vedere democratic” al Republicii Moldova.

972 afișări
Imaginea articolului Reacţia Consiliului Europei în criza politică din Republica Moldova: Facem apel la calm / UE recunoaşte noul guvern de la Chişinău

Consiliul Europei face apel la calm şi responsabilitate în Republica Moldova

UPDATE: Federica Mogherini: UE este pregătită să lucreze cu Guvernul legitim al Republicii Moldova

Uniunea Europeană a luat la cunoştiinţă deciziile luate sâmbătă în Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv formarea noului Guvern, condus de Maia Sandu.

„Uniunea Europeană este pregătită să lucreze cu Guvernul legitim din punct de vedere democratic, pe baza unui angajament reciproc faţă de reforme şi faţă de principiile fundamentale din Acordul de Asociere. Respectarea statului de drept şi a democraţiei ar trebui să rămână pilonii relaţiilor noastre. Acesta este lucrul aşteptat şi meritat de cetăţenii Republicii Moldova”, se menţionează în comunicat.

„În lumina ultimelor evoluţii care au urmat deciziilor luare ieri (sâmbătă, n.red.) de către Parlamentul Republicii Moldova, Uniunea Europeană reiterează ferm apelul la calm şi responsabilitate. Dialogul dintre reprezentanţii aleşi în mod democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluţii la criza politică actuală”, conform comunicatului emis de Mogherini şi Hahn.


„Consiliul Europei face apel tuturor forţelor politice din Republica Moldova să acţioneze responsabil şi calm la situaţia curentă. Problemele politice ar trebui dezbătute şi rezolvate în Parlament, de către reprezentanţii aleşi în mod democratic”, se menţionează în comunicatul emis de Consiliul Europei.

De asemenea, Consiliul Europei a transmis că va oferi asistenţă Republicii Moldova.

„Respectarea principiilor statului de drept, ale democraţiei şi ale drepturilor oamenilor este esenţială. Suntem pregătiţi să asistăm Republica Moldova, stat membru al Consiliului Europei şi parte a Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, cu reformele necesare, inclusiv reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei”, conform comunicatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici