Teodorovici: ANAF se va concentra în acest an pe marii contribuabili/ Fiscul va vinde ONLINE, prin situri binecunoscute, bunurile confiscate

ANAF se va concentra în acest an pe marii contribuabili, pe multinaţionale, pentru că trebuie să se ocupe de companiile ce recurg la optimizări fiscale pentru a diminua plăţile de impozite către stat, a declarat duminică la Antena 3 Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.

4522 afișări
Imaginea articolului Teodorovici: ANAF se va concentra în acest an pe marii contribuabili/ Fiscul va vinde ONLINE, prin situri binecunoscute, bunurile confiscate

Teodorovici,despre ANAF: Am nevoie de cineva alături de care să putem face reforma acestei instituţii

„Nu mici agenţi economici sunt problema, trebuie să cheltuim resursele pentru a vedea exact ce se întâmplă în economie”, a spus ministrul.

Teodorovici a oferit exemplu unei companii reale, dar pe care nu a numit-o, sucursală a unei firme nerezidente, care a achiziţionat bunuri, servicii şi proprietate intelectuală de la societăţi afiliate, la preţuri supraevaluate, plătind 105 milioane de euro în loc de 83 de milioane de euro. Prejudiciul de 22 de milioane de euro ar fi însemnat un plus de 3,5 milioane de euro impozit la stat.

Un alt exemplu a fost al unei bănci care a plătit dobânzi supraevaluate de 7 milioane de euro băncii mamă, valoarea prejudiciului fiind de 1 milion de euro.

Teodorovici a vorbit şi de firme mamă care obligă sucursalele locale să ţină conturile la anumite bănci sau să cumpere doar o anumită marcă de maşină.

„Vom trimite controale şi dacă se vor constata astfel de fapte, vom reveni cu decizii de impozitare şi vor plăti”, a spus Teodorovici.

Teodorovici: ANAF va vinde online bunurile confiscate, piaţa va decide preţul

ANAF va vinde bunurile confiscate online, iar piaţa ve decide preţul acestora, iar fiscul ar putea renunţa la evaluări, a declarat, duminică, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, la Antena 3.

Ministrul spune că există bunuri din confiscări care se depreciază, se fură sau sunt distruse, mii de maşini „care zac”, iar ANAF cheltuie ca să facă evaluări. ”Le vom vinde online, prin siturile binecunoscute, iar piaţa va decide preţul. În cazul caselor, avem valorile cu care lucrează notarii”, a spus Teodorovici.

În spaţiul public au apărut informaţii confor cărora ANAF analizează noi metode de valorificare a bunurilor confiscate, prin utilizarea de siteuri de vânzări online, agenţii imobiliare, case de licitaţii sau brokeri.

Despre schimbarea lui Mişa de la ANAF

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a spus, duminică seara, într-o emisiune, că preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a fost schimbat, deoarece este nevoie de reformarea sistemului.

„Este o situaţie care a impus o astfel de decizie (n.red. - schimbarea preşedintelui ANAF), ca să schimbăm ceea ce spun de ani de zile. Nedorind să intru în discuţii, au apărut încercări de a aduce argumente contra acestei schimbări”, a afirmat Eugen Teodorovici, duminică seara, într-o emisiune la Antena 3, referindu-se la numirea Mihaelei Triculescu, drept preşedinte al ANAF în locul lui Ionuţ Mişa.

Ministrul Finanţelor a completat că orice leu trebuie adus la buget într-un mod corect, fără să se impună biruri, iar ANAF şi Curtea de Conturi sunt cele două instituţii care pot duce direcţia unei economii. Astfel, dacă una dintre direcţii, respectiv ANAF, nu este orientată „aşa cum trebuie”, atunci este nevoie să fie schimbată.

„Am nevoie de cineva alături de care să putem face reforma acestei instituţii”, a subliniat Teodorovici. Oficialul de la Finanţe susţine că, pentru a reforma Fiscul, a avut discuţii cu Mişa aproape zilnic şi în weekend. „Eu am propus această schimbare (n.red. - a Mihaelei Triculescu). Nu ţine de partid. Am prezentat o analiză, propunerea respectivă”, a precizat Teodorovici.

În plus, ministrul Finanţelor a mai spus că demiterea lui Mişa nu a ţinut de nivelul colectării ANAF, ci mai mult de faptul că acesta este om de sistem şi era nevoie de o schimbare a sistemului.

„Doamna Triculescu n-are experienţă de sistem. Poate acesta este motivul care o va face să facă acele modificări. Neaparţinând unei grupări, poate dorinţa de a reforma va fi mai puternică, având tot sprijinul prim-ministrului şi a ministrului de Finanţe. (...) Pentru a se schimba, ANAF-ul avea nevoie de schimbare”, a subliniat Teodorovici.

În plus, ministrul Finanţelor nu a precizat care va fi ţinta de colectare a ANAF pentru 2019, ci doar că aceasta va stabilită prin Legea Bugetului pentru 2019.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici