Trump, nominalizat la premiul Nobel pentru Pace de premierul japonez la cererea SUA - presă

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, l-a nominalizat pe preşedintele american Donald Trump la premiul Nobel pentru Pace în urma unei cereri "informale" din partea Statelor Unite, informează cotidianul Asahi, citând o sursă guvernamentală niponă.

1340 afișări
Imaginea articolului Trump, nominalizat la premiul Nobel pentru Pace de premierul japonez la cererea SUA - presă

Premierul Japoniei l-a nominalizat pe Trump la premiul Nobel pentru Pace la cererea SUA -presă

Preşedintele SUA, Donald Trump, a dezvăluit vineri că premierul Japoniei, Shinzo Abe, l-a nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace în legătura cu iniţierea dialogului cu Coreea de Nord.

Prim-ministrul Shinzo Abe "mi-a dat o copie a unei prea frumoase scrisori pe care a trimis-o celor care decernează un lucru numit Premiul Nobel", a declarat Trump la o conferinţă de presă.

"Mi-a spus: «Te-am nominalizat, cu respect, în numele Japoniei. Le cer să vă dea Premiul Nobel pentru Pace»", a adăugat liderul american.

Potrivit sursei guvernamentale, Administraţia SUA a solicitat, în mod "informal" Japoniei să-l nominalizeze pe Trump după summitul istoric de la Singapore, din iunie, atunci când preşedintele SUA s-a întâlnit cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un. Cu ocazia summitului, liderii de la Washington şi Phenian au anunţat angajamentul denuclearizării Peninsulei Coreea. Până de curând, cele două părţi se ameninţau reciproc cu distrugerea, iar cei doi lideri de stat îşi aruncau unul altuia invective. Totuşi, specialişti în relaţii internaţionale avertizează că întâlnirea de la Singapore a generat doar rezultate simbolice, însă nimic concret.

Interpelat de membrii legislativului de la Tokyo, Dieta Naţională a Japoniei, Abe a refuzat să comenteze subiectul, relatează postul ABC News.

"În contextul politicii Comisiei Nobel de a nu divulga identitatea celor care au făcut recomandările şi a candidaţilor timp de 50 de ani, refuz să comentez", a declarat Abe, precizând: "Nu am spus că nu l-am nominalizat".

Termenul limită pentru nominalizarea candidaţilor la Premiu Nobel pentru Pace este 1 februarie. Profesori universitari şi membrii ai parlamentului din fiecare ţară, precum şi foştii laureaţi ai premiului Nobel, pot să recomande candidaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici