ANALIZĂ: Marea separare tehnologică dintre SUA şi China

Statele Unite şi China se îndreaptă spre o lume în care vor dispune de sisteme pentru toate formele importante de tehnologie care se exclud reciproc, într-o lume care merge într-o direcţie contrară, spre unificare, notează Wall Street Journal.

2703 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Marea separare tehnologică dintre SUA şi China

Marea separare tehnologică dintre SUA şi China

Direcţia spre care China şi Statele Unite se îndreaptă este cea a două state cu seturi complet diferite de hardware şi software pentru internet, dispozitive electronice, telecomunicaţii şi chiar social media.

Situaţia a alarmat unele dintre cele mai mari nume ale tehnologiei, precum cele ale co-fondatorului Microsoft Bill Gates sau Jack Ma, fondator Alibaba, care a numit-o contraproductivă pentru ambele părţi. În timp ce în această lună semnarea primei faze a acordului comercial între SUA şi China ar fi putut calma îngrijorările economice pe termen scurt, în general, suspiciunile profunde din ambele ţări sugerează că decalajul tehnologic se va lărgi în următorul deceniu.

O bătălie care s-a concentrat asupra industriei telecomunicaţiilor, din dorinţa SUA de a include pe lista neagră a companiilor cu care firmele americane nu colaborează a gigantului chinez Huawei, pe fondul temerilor privind spionajul şi atacurile cibernetice, s-a extins într-un conflict mult mai larg, care a modificat practic fiecare parte a sectorului tehnologic pe ambele laturile Pacificului. Huawei a răspuns eliminând întregul său lanţ de aprovizionare din SUA.

China se grăbeşte să producă semiconductori şi electronice de consum fără piese din SUA, după ce Washingtonul a interis firmelor americane să colaboreze cu companii chineze. În materie de social media, administraţia Trump a deschis în noiembrie o anchetă asupra ByteDance din Beijing, producătorul celebrei aplicaţii TikTok, cu privire la problemele de securitate naţională ce ţin de colectarea datelor personale ale utilizatorilor şi presupusa cenzură a conţinutului impusă de guvernul chinez.

Un purtător de cuvânt al TikTok a citat o declaraţie anterioară, spunând că guvernul chinez nu a solictat companiei să cenzureze conţinutul şi că politicile sale de moderare a conţinutului nu sunt influenţate de niciun guvern.

Îngrijorările americane nu ţin doar de spionaj, securitate cibernetică şi şantaj, ci şi de faptul că SUA pierd terenul în faţa Beijingului în cursa de dezvoltare şi implementare a celor mai noi tehnologii, inclusiv a inteligenţei artificiale.

„Pe termen lung, soluţia strategică pentru firmele chineze este simplă: să dezvolte capacităţi tehnologice astfel încât acestea să nu depindă atât de mult de oferta americană”, spune Dan Wang, un analist tehnologic bazat la Beijing pentru firma de cercetare Gavekal Dragonomics.

Istoria decalajului tehnologic are o vechime de cel puţin un deceniu, după ce China a început să cenzureze rezultatele căutărilor pe Google. Compania a părăsit în esenţă piaţa chineză în 2010, începând astfel o eră cu un internet pentru China şi un altul pentru restul lumii. Cu Google şi Facebook restricţionate în China, cetăţenii de acolo s-au adunatîndreptat spre giganţi locali, cum ar fi motorul de căutare Baidu şi WeChat, aplicaţia de mesagerie, social media şi de plată a Tencent Holdings Ltd. Aceşti giganţi tehnologici ajută Beijingul prin cenzurarea conţinutului sensibil şi monitorizarea activităţilor cetăţenilor. Baidu şi Tencent nu au răspuns la cererile de comentarii pentru acest articol.

Industria telecom a devenit punctul central în 2012, când Congresul a interzis Huawei să facă afaceri majore din SUA, ajungând la concluzia că firma nu ar putea refuza o comandă ipotetică a guvernului de la Beijing de spionaj sau de declanşare a unui atac cibernetic. Huawei neagă că ar putea folosi produsele sale pentru a spiona în numele Beijingului.

Un an mai târziu, documentele prezentat de Edward Snowden susţineau că Agenţia de Securitate Naţională ar putea să se pirateze echipamente de telecomunicaţii realizate de Huawei, care se bazau pe componente americane, cât şi de Cisco Systems Inc. din Silicon Valley.

Aceste derapaje au explodat într-un final într-o confruntare tehnologică, la scurt timp după ce preşedintele Trump a preluat funcţia, în 2017. Confruntarea a avut două fronturi: comerţul şi securitatea naţională. În ceea ce priveşte comerţul, preşedintele Trump a impus tarife vamale majorate mărfurilor din China, pentru presupusele sale practici comerciale neloiale. În ceea ce priveşte securitatea, administraţia a luat măsuri de a încetini progresele chineze în tehnologie, în special în cazul aplicaţiilor militare. Controlul Huawei, ByteDance şi al altor companii are legături cu problemele de securitate naţională, separate de cele comerciale, spun oficialii americani.

"2017 a fost prima dată când o administraţie a început să ia asta în serios, într-un mod care să schimbe radical lucrurile", spune Robert Spalding, care a fost consilier de securitate naţională al Casei Albe din 2017 până în 2018.

Casa Albă a încercat să împiedice Huawei să îşi dezvolte echipamentele, restricţionând furnizorii americani să vândă piese către companie. De asemenea, a încercat să limiteze fluxul de tehnologie computerizată de ultimă generaţie către China, pentru a limita capacitatea ţării de a construi supercomputere de generaţie următoare.

Multe companii americane de tehnologie s-au opus eforturilor de decuplare a SUA de China. Producătorii de semiconductori, în special, au de pierdut, deoarece China este atât un hub de producţie, cât şi o piaţă în creştere pentru computere, smartphone-uri şi alte electronice care conţin cipurile lor. Statele Unite au exportat cipuri în valoare de aproximativ 7 miliarde de dolari în 2018 în China.

Situaţia forţează China să îşi dezvolte propria industrie şi să caute furnizori din afara SUA - lucruri pe care a început deja să le facă, afectând veniturile producătorilor americani de cipuri. Huawei a reuşit de curând să construiască un smartphone fără piese din SUA - un fapt care ar fi fost improbabil acum câţiva ani.

"Cu siguranţă există o divizare şi cred că firmele americane de semiconductori sunt foarte preocupate", spune Handel Jones, directorul executiv al International Business Strategies, o firmă de consultanţă pentru semiconductori din Los Gatos, California. Companiiledin China se întăresc, iar cele americane devin mai mici. ”

Cu toate acestea, administraţia Trump a ignorat preocupările industriei. După ce a impus anul trecut interdicţia comerţului cu Huawei, a permis companiilor să solicite licenţe pentru a continua expedierea către gigantul telecom. Însă multe solocitări nu au fost aprobate şi deciziile nu au venit rapid, spun persoane familiare cu procesul.

Chiar dacă SUA şi China vor pune capăt litigiilor comerciale pe termen lung, analiştii susţin că suspiciunile vor rămâne şi vor duce către o lume cu două sisteme tehnologice. China îşi dezvoltă industria internă de semiconductori şi poate concura cu Statele Unite în Europa şi pe alte pieţe. SUA ar putea exclude aplicaţiile de hardware şi smartphone chineze de pe piaţa sa şi să încerce să-i convingă pe aliaţi să facă la fel.

Într-o astfel de lume, cursa pentru dominanţa tehnologică ar putea veni cu mize mari, oferind câştigătorului o economie mai puternică şi o influenţă globală mai mare decât ar putea obţine pe o piaţă mai integrată.

Cine va câştiga cursa tehnologică rămâne o întrebare deschisă. China ar putea fi pe locul secund pentru moment, dar unii observatori spun că se ocupă de ceea ce poate fi următorul front din această cursă, cheltuind zeci de miliarde de dolari în cercetarea în domeniul inteligenţei artificiale, care ar putea fi cheia viitoarei revoluţii tehnologice.

Foto: Profimedia Images

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
tehnologie,
analiză,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici