China lansează o misiune spaţială pentru a colecta primele roci de pe Lună din ultimii peste 40 de ani

  • China intenţionează să lanseze pe lună o navă spaţială fără pilot pentru a colecta roci lunare în prima încercare a oricărei naţiuni de a prelua probe din satelitul natural al Pământului din anii 1970.
  • Sonda Chang’e-5, numită după vechea zeiţă chineză a lunii, va căuta să adune materiale care să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai multe despre originile şi formarea lunii.
  • Misiunea va testa capacitatea Chinei de a colecta la distanţă mostre din spaţiu, înaintea unor misiuni mai complexe.
259 afișări
Imaginea articolului China lansează o misiune spaţială pentru a colecta primele roci de pe Lună din ultimii peste 40 de ani

China lansează o misiune spaţială pentru a colecta primele roci de pe Lună din ultimii peste 40 de ani

Dacă va avea succes, misiunea va face din China doar a treia ţară care a preluat probe de pe lună, după Statele Unite şi Uniunea Sovietică.
 
De când Uniunea Sovietică a aselenizat pe lună în 1959, primul obiect creat de om care a ajuns pe un alt corp ceresc, o mână de alte ţări, printre care Japonia şi India, au lansat misiuni lunare.
 
În programul Apollo, care a pus pentru prima dată oamenii pe Lună, Statele Unite au avut 12 astronauţi în şase misiuni din 1969 până în 1972, aducând înapoi 382 kg de roci şi sol.
 
Uniunea Sovietică a desfăşurat trei misiuni robotizate în anii 1970. Ultima, Luna 24, a preluat 170,1 grame de probe în 1976 de la Mare Crisium, sau „Marea Crizelor”.
 
Sonda Chinei, programată să fie lansată în următoarele zile, va încerca să colecteze 2 kg de probe într-o zonă nevizitată anterior într-o câmpie masivă de lavă cunoscută sub numele de Oceanus Procellarum sau „Oceanul furtunilor”.
 
„Zona explorată de misiunile Apollo, deşi critică pentru înţelegerea noastră, a fost întreprinsă într-o zonă care cuprinde mult mai puţin de jumătate din suprafaţa lunară”, a spus James Head, un om de ştiinţă planetar de la Universitatea Brown.
 
Datele ulterioare din misiunile de teledetecţie orbitală au arătat o diversitate mai mare de tipuri de roci, mineralogii şi vârste decât cele reprezentate în colecţiile de probe Apollo-Luna, a spus el.
 
"Oamenii de ştiinţă au pledat pentru misiuni de colectare de eşantioane în aceste diferite, pentru a aborda o serie de întrebări fundamentale rămase din explorările anterioare", a spus Head.
 
Misiunea Chang’e-5 poate ajuta la găsirea răspunsurilor la aceste întrebări, cum ar fi cât timp luna a rămas vulcanică activă în interiorul său şi când câmpul său magnetic cheie pentru protejarea oricărei forme de viaţă de radiaţia solară s-a disipat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici