Inteligenţa artificială, un pericol pentru omenire? Iată ce spun liderii globali ai medului de afaceri

Liderii globali ai mediului de afaceri sunt îngrijoraţi de omisiunile şi deciziile pe care le iau sistemele de inteligenţă artificială (IA) - în ciuda faptului că aceste sisteme sunt folosite în prezent de 60% dintre companii, conform unui sondaj efectuat de firma de avocatură Dentons.

1988 afișări
Imaginea articolului Inteligenţa artificială, un pericol pentru omenire? Iată ce spun liderii globali ai medului de afaceri

Sursa Foto- Flikr

Dentons a efectuat un sondaj în rândul liderilor de afaceri globali cu privire la utilizarea IA de către organizaţiile lor, precum şi asupra riscurilor şi oportunităţilor prezentate de aceste tehnologii. Rezultatele sondajului arată că afacerile din întreaga lume recunosc numeroasele beneficii ale inteligenţei artificiale, cum ar fi economisirea de timp prin automatizarea proceselor, generarea rapidă a informaţiilor necesare luării deciziilor prin analiza volumelor mari date şi reducerea numărului de erori umane în procesarea informaţiilor, evidenţiind în acelaşi timp următoarele motive de îngrijorare: 81% au menţionat protecţia datelor cu caracter personal ca fiind o preocupare semnificativă, însă doar 55% dintre companii au politici de protecţie a datelor, atât pentru cele datele cu caracter personal, cât şi pentru cele fără caracter personal.

Doar 19% dintre companii au o strategie sau linii directoare cu privire la utilizarea IA, ceea ce înseamnă că tehnologia este implementată fără a lua în considerare riscurile, legislaţia relevantă aplicabilă sau controalele interne necesare pentru a se asigura că este implementată şi administrată cum se cuvine.

80% dintre liderii de afaceri raportează incertitudini cu privire la departamentul sau persoanele responsabile pentru deciziile, dar şi pentru omisiunile făcute de sistemele IA.

57% îşi manifestă îngrijorări cu privire la potenţialul de discriminare care decurge din utilizarea sistemelor IA.

În funcţie de domeniul de drept, între 55% şi 75% din respondenţi nu sunt familiarizaţi legislaţia naţională care se aplică sistemelor IA, iar 63% nu ştiu ce organism public reglementează domeniul respectiv.

Companiile aşteaptă ca autorităţile de reglementare să ofere urgent mecanisme de protecţie cu privire la utilizarea IA în raport cu confidenţialitatea (61%), protecţia consumatorilor (52%), răspunderea penală (46%) şi proprietatea intelectuală (45%).

”IA a devenit parte din viaţa de zi cu zi, iar companiile o îmbrăţişează cu optimism, elaborând strategii de creştere ce încorporează această tehnologie aflată într-o dezvoltare accelerată”, a declarat Giangiacomo Olivi, Codirector al Departamentului Dentons Europa pentru Confidenţialitatea Datelor şi Securitate Cibernetică, Proprietate Intelectuală şi Tehnologie.

”Cu toate acestea, la nivel internaţional, liderii de afaceri încep să pună întrebări serioase cu privire la mecanismele responsabile pentru buna guvernare, reglementare şi conformitate. Trebuie să începem urgent un dialog cu privire la măsurile necesare pentru a proteja afacerile, clienţii, acţionarii şi comunităţile. Prin publicarea sondajului realizat de Dentons cu privire la IA, facem un apel la elaborarea unui sistem de „algoretică”, astfel încât să poată fi instituite sisteme de control şi măsuri de echilibru potrivite. Consideraţiile morale trebuie să devină o parte integrantă a dezvoltării tehnologiilor de IA, echilibrând obiectivele de afaceri cu atenţia acordată oamenilor.

Sondajul Dentons cu privire la utilizarea IA s-a desfăşurat în luna septembrie 2021, online, cu participarea a 209 lideri de afaceri din toată lumea. Rezultatele au fost completate cu 698 de răspunsuri suplimentare, provenite din sondaje LinkedIn. Acest sondaj stă la baza Ghidului Dentons pentru Inteligenţă Artificială 2022, care prezintă perspectiva avocaţilor Dentons asupra problemelor juridice şi de reglementare cu care vor trebui să se confrunte companiile care utilizează AI. Ghidul este însoţit de rezumate ale strategiilor guvernamentale şi ale evoluţiilor aspectelor de reglementare din Europa, Canada, China, India, Israel şi Statele Unite. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici