Video Am sunat la zece laboratoare de analize, pentru a afla dacă fac teste pentru Covid-19 în sistem privat. Răspunsurile primite

  • Un laborator din zece a confirmat că poate face testele de anticorpi
  • Niciun laborator nu ne-a spus că poafe face teste PCR la cerere
  • Companiile vor să îşi testeze angajaţii
4872 afișări

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de a-şi reîncepe activitatea, unele companii vor să îşi testeze angajaţii pentru a afla dacă sunt inectaţi cu virusul COVID-19.  Am sunat la zece laboratoare de analize, pentru a afla dacă fac teste pentru Covid-19 în sistem privat.

Reporter: Bună ziua, aş vrea să ştiu dacă se recoltează la dumneavostră teste Covid.

Laborator: Momentan, nu se recoltează la cerere.

La cerere, testele pentru coronavirus nu se pot face momentan, a fost răspunsul primit la al doilea laborator.

„Nu, nu efectuăm testare la solicitarea pacienţilor, lucrăm doar probe aduse de cei de la DSP”, a fost răspunsul primit la a treia încercare.

Mai multe laboratoare ne-au spus că vor face teste pentru Covid, dar după 15 mai. Altele, că este foarte posibil să înceapă în zilele următoare, dar aşteaptă instrucţiuni clare şi, foarte probabil, va fi nevoie de o trimitere de la un medic de medicina muncii pentru testarea angajaţilor unei companii. Un alt laborator ne-a transmis că poate trimite ofertă pe mail. Doar unul singur, din cele zece sunate, ne-a spus pe loc că poate face teste, dar nu PCR, adică cele care pot diagnostica cu precizie infectarea cu noul coronavirus. Ci doar de detectare a anticorpilor, care ajunge la preţul de 215 lei.

Reporter: În cât timp vin rezultatele?

Laborator: Aproximativ în două-trei zile lucrătoare.

Legea nu te obligă să îţi testezi angajaţii înainte de a relua activitatea. De altfel, specialiştii nici nu recomanda acest lucru.

Adriana Pistol, medic epidemiolog: Testarea e aberantă. Să-i termometrizeze zilnic, să le facă triaj epidemiologic, să nu vină bolnavi la serviciu. Asta trebuie să facă. Astăzi te testezi, mâine te infectezi. Nu testarea îi salvează.

Medicii recomandă testarea celor care sunt răciţi pentru a evita răspândirea bolii în companii.  Şi mai mult, îi sfătuiesc să respecte măsurile de igienă şi distanţarea, precum şi purtarea măştilor de protecţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici