Video Galerie FOTO-VIDEO. Trei documente importante pentru apărarea României, aprobate în şedinţa CSAT

  • Noua Strategie naţională de apărare a fost dezbătută în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
  • Şedinţa a fost condusă de preşedintele Iohannis, care a spus că strategia a fost elaborată în contextul pandemiei.
  • Măsurile anunţate de şeful statului vor intra în dezbaterile Parlamentului.
309 afișări

„Relaţiile de putere dintre actorii globali sunt perturbate. România trebuie să facă faţă într-un timp scurt acestei pandemii,” a spus preşedintele Klaus Iohannis la finalul şedinţei CSAT.

Şeful statului a mai adăugat că pe lângă apărarea armată, naţională şi colectivă, documentul vizează şi politica externă, ordinea publică, sănătatea, securitatea energetică şi cibernetică.

Klaus Iohannis a mai adăugat că noua Strategie ţine cont de deteriorarea relaţiilor dintre NATO şi Federaţia Rusă şi s-a acordat un rol central colaborării cu mediul privat.

Preşedintele României a spus că Strategia Naţională de Apărare va ajunge la Parlament şi speră că aceasta va fi dezbătută şi aprobată cât mai curând.

Preşedintele României a anunţat şi faptul că a fost aprobat Planul de întrebuinţare a Forţelor Armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2021.

Astfel, Armata României va putea participa la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2021, cu 1940 militari şi civili, cu 436 mai puţini decât anul acesta.

Ministerul Afacerilor Interne va participa la misiuni în 2021 cu 841 militari şi agenţi, cu 181 mai puţini decât în anul 2020.

Tot astăzi, Iohannis ne-a spus că a aprobat Programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă.

MApN are pentru anul acesta în plan semnarea contractului de 1,2 miliarde de euro pentru construirea a 4 corvete şi modernizarea celor 2 fregate luate de la britanici. O altă piatră de moară referitoare la achiziţiile militare o reprezintă şi întârzierea cu un an şi patru luni a recepţionării primelor 36 de transportoare blindate Piranha 5.

 

Autor: Florin Jipa

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici