Video Sistemul de învăţământ din mediul rural, în impas. Abandonul şcolar ar putea creşte în acestă perioadă

  • 15% rată de abandon a şcolii, cifră care se dublează în mediul rural
  • 1 din 4 copii părăseşte şcoala înainte de clasa a IV-a
  • La sat, şcoala ar putea fi repornită urmând modelul ţărilor nordice, spun specialiştii
794 afișări

Când te gândeşti la viitorul tău, trebuie să ştii că actualele generaţii de copii vor participa la bunăstarea acestuia. Tocmai aceşti copii sunt acum în impas din punct de vedere educaţional, în special cei din mediul rural.

Mihaela Nabar, director Fundaţia World Vision: Lucrăm cu aproape 30.000 de copii în programele noastre, în 300 de comunităţi rurale. Ceea ce constatăm zilele acestea este că 10% dintre copiii noştri nu au acces la absolut niciun fel de educaţie. Evident că lipsa accesului la educaţie va genera creşterea abandonului şcolar. 

Specialiştii spun că avem soluţii pentru a reporni şcoala în mediul rural.

În mediul rural, majoritatea şcolilor au grădini, ceea ce ar permite, dacă ne uităm la ţările nordice spre ex, să desfăşurăm un alt tip  de educaţie şi un alt fel de educaţie pentru că educaţia nu înseamnă doar română şi matematică între zidurile unei clase.  Am găsi spaţii care să ne permită respectarea unor reguli de distanţare socială, a precizat Mihaiela Nabar.

Transferul şcolii sau actului educational dintr-o sală de clasă, în afara sălii de clasă, nu ar implica un buget foarte mare dar ar implica accesul la actul educational şi pe de altă parte, ar transforma educaţia asta formală, foarte rigidă, a adăugat Mihaela Nabar.

România are o rată a analfabetismului functional de 44%. Studiile mai arată că 15%  dintre elevi părăsesc şcoala încă din primii ani. Specialiştii se aşteaptă ca aceşti indicatori să crească, dacă nu se va permite reîntoarcerea elevilor la şcoală.

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici