WikiLeaks: SUA, foarte atente la relaţiile diplomatice ale Vaticanului cu O.Mijlociu, China sau Cuba

Americanii sunt foarte atenţi la vocea Vaticanului şi a canalelor sale oficiale, cum ar fi comunitatea Sant'Egidio, în Orientul Mijlociu, inclusiv Iran, în China, Cuba sau Republica Democrată Congo, potrivit unor note diplomatice americane publicate vineri de WikiLeaks.

22 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: SUA, foarte atente la relaţiile diplomatice ale Vaticanului cu O.Mijlociu, China sau Cuba

WikiLeaks: SUA, foarte atente la relaţiile diplomatice ale Vaticanului cu O.Mijlociu, China sau Cuba (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Influenţa "diplomaţiei vaticane" este câteodată supraestimată, potrivit acestor telegrame ale Departamentului de Stat publicate vineri de site-ul WikiLeaks şi consultate de Le Monde. Americanii speră deseori ca poziţiile lor să fie sprijinite de Vatican, dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna.

Ambasada Statelor Unite pe lângă Sfântul Scaun se arată interesată de contactele acestuia cu Biserica subterană şi Biserica oficială din China. Sfântul Scaun are "excelente surse de informare privind disidenţii, drepturile omului, libertatea religioasă, controlul Guvernului asupra populaţiei", sau în Coreea de Nord, unde "organizaţii caritabile catolice se deplasează cu regularitate", potrivit ambasadei.

TITLURILE ZILEI

Diplomaţii americani s-au întâlnit cu o reprezentantă a Bisericii, apropiată de Fidel Castro, pentru a se interesa de starea de sănătate a fostului lider cubanez, făcând următoarele comentarii: "Ea pare să se bucure de acces liber la el, dar se pare că şi el are o mare influenţă asupra ei".

Poziţia Vaticanului privind aderarea Turciei la Uniunea Europeană (UE), susţinută de Statele Unite, reprezintă o preocupare în notele diplomatice. În condiţiile în care în 2004 cardinalul Ratzinger, viitor Papă Benedict al XVI-lea, s-a arătat foarte reticent, Vaticanul a amintit americanilor că prelatul se exprima "cu titlu personal" şi că poziţia oficială a Sfântului Scaun era favorabilă acestei aderări.

În 2002, în timpul celei de-a doua Intifada, americanii au cerut Vaticanului să i se adreseze lui Yasser Arafat, preşedintele Autorităţii Palestiniene, pentru ca acesta să "oprească violenţele".

Vaticanul s-a opus ferm intervenţiei militare în Irak în 2003, iar telegramele arată îngrijorarea americanilor provocată de aceste rezerve în aprilie 2007.

Americanii şi-au exprimat regretele că Sfântul Scaun nu foloseşte mai mult avantajele "bunelor sale relaţii cu Iranul", în legătură cu Liban sau dosarul nuclear iranian.

Sfântul Scaun le-a cerut americanilor să păstreze relaţiile cu Siria şi Iran. În 2008, ambasadorul american la Roma l-a convins pe Benedict al XVI-lea să nu îl primească pe preşedintele Mahmoud Ahmadinejad, care solicitase o audienţă.

Potrivit notelor divulgate de WikiLeaks, diplomaţii salută acţiunea comunităţii Sant'Egidio, implicată în rezolvarea de conflicte şi dialog interreligios, membrii săi putând fi "surse bune de informaţie".

În 2001, diplomaţii americani au afirmat că ambasada i-a cerut comunităţii Sant'Egidio să se implice mai mult în discuţiile legate de Kivu, regiune marcată de război din Republica Democrată Congo. Vaticanul a solicitat intensificarea presiunilor americane şi britanice pentru a obţine retragerea trupelor ugandeze şi rwandeze din Kivu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici