EXCLUSIV: Vezi aici lista serviciilor pentru care se va plăti impozit forfetar

Transportul cu taxiuri, spălătoriile auto şi interpretarea artistică se numără printre activităţile introduse într-o listă ce cuprinde 28 de servicii pentru care se va plăti impozit forfetar, potrivit unui nou proiect, în care nu mai figurează touroperatorii sau centrele de fitness.

460 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Vezi aici lista serviciilor pentru care se va plăti impozit forfetar

EXCLUSIV: Vezi aici lista serviciilor pentru care se va plăti impozit forfetar (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Alte servicii nou introduse, clasificate după codul CAEN, pentru care se va plăti impozit forfetar sunt:

Activităţile menţionate sunt incluse într-un proiect de lucru al Guvernului privind modificarea Codul Fiscal şi introducerea impozitul forfetar, obţinut de MEDIAFAX.

Printre domeniile care au fost iniţial incluse în listă şi au fost ulterior eliminate se numără repararea calculatoarelor şi a echipamentelor de comunicaţii, repararea ceasurilor şi a bijuteriilor, bâlciurile şi parcurile de distracţii.

Astfel, în noua listă a serviciilor propuse pentru impozitul forfetar mai sunt incluse:

  • întreţinerea şi repararea autovehiculelor (vulcanizări)

  • hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare

  • facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată

  • parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere şi alte servicii de cazare

De asmenea, impozitul forfetar se va aplica şi pentru:

  • restaurante

  • firme prestatoare de servicii în alimentaţie (catering) pentru evenimente

  • alte activităţi de alimentaţie

  • baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor

  • alte servicii de rezervare şi asistenţă turistică

  • repararea dispozitivelor de uz gospodăresc şi a echipamentelor pentru casă şi grădină

  • repararea încălţămintei şi a articolelor din piele

  • repararea mobilei şi a furniturilor casnice

  • repararea ceasurilor şi a bijuteriilor

  • repararea articolelor de uz personal şi gospodăresc

  • spălarea şi curăţarea (uscată) articolelor textile şi a produselor din blană

  • coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare

  • activităţi de pompe funebre şi similare

  • activităţi de întreţinere corporală şi alte activităţi de servicii

În proiectul Guvernului este prezentată şi modalitatea de calcul pentru stabilirea impozitului forfetar în cazul categoriilor "Restaurante, baruri cafenele", şi "Hoteluri şi alte facilităţi de cazare".

În cazul primei categorii, firmele prestatoare vor plăti o sumă care creşte odată cu rangul localităţii unde se află restaurantul şi a suprafeţei totale utile.

Cel mai mic impozit forfetar, de 2.000 de lei, va fi plătit pentru localurile de la sat care nu au o suprafaţă utilă mai mare de 10 metri pătraţi.

Proprietarul unui bar cu o suprafaţă de 20 de metri pătraţi, tot dintr-un sat, va plăti 3.400 de lei. Suma maximă pentru un astfel de local situat la sat poate ajunge, pentru o suprafaţă de 240 de metri pătraţi, la 34.200 de lei pe an.

Pentru cafenelele, barurile sau restaurantele situate în comune, suma minimă plătită pentru o suprafaţă de maxim 10 metri pătraţi va fi de 2.300 de lei, în timp ce impozitul maxim pentru o suprafaţă totală utilă de 240 de metri pătraţi ajunge la 34.500 de lei.

La oraş, impozitul variază, conform aceloraşi parametri, între 2.900 de lei şi 34.800 de lei.

În cazul municipiilor, impozitul este diferenţiat pe patru zone, astfel că o firmă care îşi desfăşoară activitatea într-o zonă de tip A (centrală -n.r.) va plăti un impozit anual între 8.900 de lei şi 41.100 de lei.

La categoria "Hoteluri şi alte facilităţi de cazare", impozitul forfetar este calculat în funcţie de numărul de camere autorizate şi numărul de stele sau margarete.

Astfel, impozitul anual se calculează înmulţind 1.226 lei cu numărul de camere şi cu un coeficient care porneşte de la 0,5 pentru locaţiile de o stea şi creşte cu 0,25 unităţi, până la 1,5 pentru cele de cinci stele.

Pentru hotelurile şi pensiunile cu o singură stea, valoarea impozitului este de 613 lei înmulţit cu numărul de camere, pentru cele cu două stele/margarete ajunge la 919,5 lei înmulţit cu numărul de camere, iar cele de cinci stele/margarete vor trebui să achite o sumă echivalentă cu 1.839 de lei înmulţit cu numărul de camere.

Proiectul nu precizează clar nivelul minim al veniturilor anuale sub care se plăteşte impozit forfetar, în documentul de lucru fiind specificată condiţia ca veniturile să nu depăşească "35.000 (100.000) euro".

Documentul mai arată că impozitul forfetar se va declara şi plăti trimestrial, în sumă de o pătrime din impozitul forfetar anual, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează impozitul.

Premierul Emil Boc declara la finele anului trecut că prima sarcină a actualului ministru de Finanţe a fost să regândească impozitul minim aplicat firmelor prin reorientarea şi restrângerea acestuia spre acele domenii unde evaziunea fiscală nu poate fi altfel combătută, cum ar fi industria hotelieră şi restaurantele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici