Höga, maşina de 5.000 de euro care îţi vine acasă ca o piesă de mobilier

  • Un proiect original pentru o maşină electrică de oraş a fost creat de un tânăr designer american.
  • Ryan Schlotthauser a imaginat, în teza de licenţă, automobilul viitorului, pe care îl montezi singur.
  • Höga este una dintre cele mai noi idei de mobilitate şi se rezumă la un kit de 374 de piese.
1971 afișări
Imaginea articolului Höga, maşina de 5.000 de euro care îţi vine acasă ca o piesă de mobilier

Höga, maşina de 5.000 de euro care îţi vine acasă ca o piesă de mobilier

Ce se întâmplă dacă automobilele ar fi vândute într-un kit? Vorbim despre maşini reale completate cu un motor, nu de jucării. Un tânăr designer American, Ryan Schlotthauser, s-a gândit serios la această soluţie revoluţionară pentru viitor.

În teza de licenţă de la Universitatea de Studii Creative din Detroit, a prezentat proiectul său ambiţios, punându-le să lucreze pe două companii mari.
Pe de o parte, Renault, pe de altă parte, Ikea: două companii foarte diferite ca profil, dar care, potrivit lui Schlotthauser, ar putea crea ceva pe cât de simplu, pe atât de eficient.

Colaborarea dintre compania franceză şi gigantul suedez este una pur şi simplu imaginată de către designer, dar proiectul a făcut deja înconjurul lumii.
Rezultatul ar fi un kit de 374 de piese care să fie asamblat urmând instrucţiunile, la fel ca mobilierul Ikea.

Höga (un cuvânt suedez care se traduce prin „înalt”) este o maşină electrică de oraş cu dimensiuni reduse - 2,3 metri lungime pe 1,8 metri înălţime - ideală pentru mobilitate urbană. Bateria şi motorul sunt amplasate sub podea, pentru a exploata întregul habitaclu în beneficiul ocupanţilor. Forma este inspirată de curentul Bauhaus, care a funcţionat în Germania între 1919 şi 1933, devenind un punct de referinţă pentru toate mişcările de inovaţie legate de raţionalism şi funcţionalism.

Schlotthauer nu numai că şi-a imaginat fiecare parte din care este compusă maşina, ci s-a gândit şi la o metodă eficientă de transport, în lăzi suprapuse.

Trei culori - roşu, galben şi albastru - au fost alese pentru a facilita asamblarea: albastru indică componentele de confort, cum ar fi scaunele, galbenul este pentru instrumentele de comandă şi roşu pentru elementele tehnologice.

Höga este un automobil extrem de funcţional: gândiţi-vă doar la uşile care se deschid în sus şi sunt plasate la capetele maşinii, astfel încât să puteţi încărca cu uşurinţă o bicicletă sau un scaun cu rotile.

Maşina nu va fi doar verde, ci va fi, de asemenea, economică. Preţul, potrivit lui Schlotthauser, ar trebui să fie de aproximativ 5.000 de euro. În ideile proiectantului american, ambalarea şi distribuţia ar trebui să fie asigurate de Ikea, în timp ce Renault ar trebui să furnizeze piesele electrice şi partea auto, cu tot cu service.

„La baza proiectului - a explicat proiectantul - a existat ideea de a crea un vehicul potrivit pentru centrele urbane, care ar costa mai puţin decât o maşină uzată şi ar putea s-o monteze şi bunicul meu”, specifică proiectantul.

Höga este, deocamdată, un vis, dar ar putea să inspire proiecte serioase şi funcţionale.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici