Alexandru Rafila: Trebuie să vedem exact care este principala sursă a acestei transmiteri comunitare. Din punct de vedere operaţional, vaccinarea va fi foarte foarte complicată

  • Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că la nivel global, de 20 de ori mai multe persoane decât cele care au fost diagnosticate s-au îmbolnăvit de coronavirus, declară reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila.
  • Din punct de vedere operaţional, vaccinarea va fi foarte foarte complicată.
2916 afișări
Imaginea articolului Alexandru Rafila: Trebuie să vedem exact care este principala sursă a acestei transmiteri comunitare. Din punct de vedere operaţional, vaccinarea va fi foarte foarte complicată

Rafila: Din punct de vedere operaţional, vaccinarea va fi foarte foarte complicată

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, aflat la Geneva la o dezbatere legată de evaluarea activităţilor OMS, a declarat, luni seară, la Digi24, că întotdeauna cifrele care rezultă după diagnosticări sunt mai mici decât cele care reflectă câtă lume a trecut prin boală.

OMS estimează că la nivel global de 20 de ori mai multe persoane decât cele care au fost diagnosticate s-au îmbolnăvit, ceea ce arată că se construieşte deja imunitatea de grup.

„Dar mai avem cale lungă. 10% din populaţia globului este puţin. Ca să putem opri transmiterea avem nevoie de cel puţin 70 - 75 la sută din populaţie care să fi trecut prin boală şi atunci soluţia pe care toată lumea o aşteaptă este apariţia unui vaccin care să înlocuiască boala, ca să spun aşa”, a declarat Rafila.

Acesta a adăugat că, din punct de vedere operaţional, vaccinarea va fi foarte complicată, acest subiect fiind discutat în aceste zile şi la Geneva.

„Este legată de accesul echitabil la vaccin. Dar, dincolo de acces, distribuţia şi organizarea vaccinării pentru un număr aşa de mare de persoane într-un timp scurt este o mare provocare chiar pentru ţări dezvoltate, cum ar fi SUA, care îşi pun problema implicării chiar şi a Armatei în rezolvarea acestei probleme”, a spus reprezentantul României la OMS.

În privinţa lipsei de organizări pentru administrarea vaccinului, Rafila a declarat că există riscul să avem vaccin şi să nu îl putem administra pentru că „vaccinările acestea noi necesită condiţii speciale de transport şi de conservare la temperatură extrem de scăzută, iar acest lucru implică şi organizarea unor centre de vaccinare, implică o foarte bună planificare a resursei umane şi a celor care urmează să fie vaccinaţi, mai ales că e aproape sigur că nu se va administra o singură doză de vaccin, ci cel puţin două la un anumit interval de timp”, în aşa fel încât imunitatea să fie de calitate.

Întrebat, de asemenea, despre faptul că foarte multe ţări discută despre introducerea unor restricţii şi dacă şi România ar trebui să aibă în vedere carantina, Rafila a declarat că pentru anumite zone sau localităţi se pot lua măsuri legate de limitarea anumitor activităţi: „Opinia mea este că acest lucru nu ar trebui să fie generalizat în acest moment pentru că ar bloca nejustificat activităţile şi trebuie să vedem exact care este principala sursă a acestei transmiteri comunitare, pentru că doar să iei nişte măsuri fără să ai cât de cât o certitudine că acele acele activităţi sunt generatoare de cazuri nu ştiu dacă este cea mai bună idee”.

Întrebat dacă poate face o previziune pentru perioada următoare, în contextul în care se apropie sezonul gripal, în privinţa creşterii numărului de îmbolnăviri Covid, Rafila a răspuns: „Mă aştept să fie o creştere. Mi-e şi frică să spun mai mult decât atât, nu vreau să trăim momente dramatice”.

În opinia nedicului, mesajul pentru toată lumea este să încerce să fie cât mai precaută acolo unde se deplasează şi unde interacţionează cu alte persoane.

„Nu trebuie altceva decât să fim puţin atenţi, să putem avea speranţa că această creştere va fi limitată şi va putea fii absorbită de sistemul sanitar”, a adăugat profesorul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici