Amendament USR PLUS pentru familiile monoparentale: zile libere pentru părinte dacă se suspendă cursurile

Dacă se suspendă cursurile, familiile monoparentale vor putea avea zile libere pentru supravegherea copiilor, iar dacă lucrează în Sănătate sau Apărare şi ordine publică, vor putea opta fie pentru acordarea de zile libere, fie pentru sporul salarial, anunţă, miercuri, deputatul USR PLUS Oana Ţoiu.

812 afișări
Imaginea articolului Amendament USR PLUS pentru familiile monoparentale: zile libere pentru părinte dacă se suspendă cursurile

Deputatul USR PLUS Oana Ţoiu a susţinut, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor un amendament prin care familiile monoparentale să poată sta acasă cu copiii în cazul în care se vor suspenda cursurile faţă în faţă. De asemenea, în cazul în care părintele lucrează în Sănătate sau Apărare şi ordine publică, părintele va putea opta pentru zile libere sau spor salarial. Amendamentele au fost aprobate.

„Am primit, la începutul mandatului, scrisori de la doctoriţe care lucrau în spitale COVID-19 care, deşi au copii mici, chiar în unele cazuri preşcolari, al căror unic întreţinător sunt, mergeau la muncă zilnic pentru că era nevoie de ele pe secţiile pe care lucrau. Pentru că ordonanţa iniţială prevedea doar posibilitatea zilelor libere, acestea erau excluse de la bonusul de 75% pe care îl primeau toţi colegii şi colegele lor. După votul de astăzi (miercuri – n.r.), această nedreptate e reparată. Am inclus de asemenea, împreună cu partenerii de coaliţie, posibilitatea, la cerere şi cu acordul angajatorilor, ca şi în apărare, ordine şi siguranţă naţională şi domeniul sanitar să poată fi luate zilele libere pentru supravegherea copiilor, pe perioada întreruperii activităţii didactice, acolo unde volumul de activitate permite”, spune Oana Ţoiu.

Deputatul USR PLUS spune că a introdus aceste opţiuni pentru părinţi deoarece diferenţa faţă de momentul emiterii ordonanţei de urgenţă şi prezent este că acum există şi situaţii în care nu sunt închise toate şcolile dintr-o localitate, ci doar acelea unde este un focar sau pe segmente de vârstă, şi asta creează posibilitatea ca o parte mică din personal să poată lipsi fără să afecteze toată activitatea.

„În afara domeniilor esenţiale procedura rămâne aceeaşi. În luna decembrie au fost 1.800 de beneficiari care au primit o medie de 1.205 RON”, mai spune Oana Ţoiu, care este preşedinte al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor.

Dreptul părinţilor de a beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice cu prezenţă efectivă a copiilor în şcoli, grădiniţe şi creşe, ca urmare a răspândirii noului coronavirus, este stabilit prin OUG 147/2020, modificată prin OUG 182/2020.

În forma acum în vigoare, un părinte poate beneficia de zile libere doar dacă celălalt părinte nu beneficiază de acest drept, măsura neputând fi aplicată şi familiilor monoparentale. Amendamentul depus de USR PLUS corectează situaţia, precizând în mod expres că poate beneficia de zile libere şi părintele care se încadrează în situaţia persoanei singure, conform art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei.

De asemenea, pentru egalitate de tratament juridic, în cazul angajaţilor sistemului naţional de Apărare, ordine publică şi securitate naţională, al angajaţilor din penitenciare şi al personalului din unităţile sanitare, aceştia vor putea beneficia de zile libere la cerere, dar numai cu aprobarea angajatorului.

În plus, printr-un amendament formulat de USR PLUS, familiile monoparentale vor avea posibilitatea de a alege între acordarea de zile libere şi majorarea salarială aferentă zilelor libere (în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcţie/solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada suspendării activităţilor didactice). De aceeaşi posibilitate de a alege între zile libere şi majorare salarială vor beneficia şi familiile în care ambii părinţi lucrează într-unul din aceste domenii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici