Avertisment fără precedent pentru omenire. "Începe era pandemiilor. Mii de virusuri aşteaptă să erupă"

  • Coronavirusul a provocat două epidemii în acest secol. Pandemia COVID-19 este a treia
  • Coronavirusurile se transmit de la animal la om, suferă mutaţii şi provoacă boli letale cum este COVID-19.
  • Cercetătorii avertizează că omenirea intra în era pandemiilor. Mii de virusuri precum noul coronavirus aşteaptă să facă trecerea de la animal la om.
10083 afișări
Imaginea articolului Avertisment fără precedent pentru omenire. "Începe era pandemiilor. Mii de virusuri aşteaptă să erupă"

Avertisment fără precedent pentru omenire. "Începe era pandemiilor. Mii de virusuri aşteaptă să erupă"

E timpul să ne pregătim pentru era pandemiilor, avertizează experţi epidemiologi din toată lumea, potrivit South China Morning Post. Ei sunt de părere că activitatea omului este cea care a făcut ca natura să se întoarcă asupra sa. "Distrugerile s-au petrecut. E parte din natura, dar activităţile noastre sunt cele care schimbă lucrurile. Am creat un dezechilibru, suntem tot mai aproape de pădure, încălcăm habitatul animalelor sălbatice şi ajungem la patogeni despre care nu ştiam până acum", spune medicul.

Creşterea continuă a mega oraşelor, alături de dezvoltarea comerţului şi transportului internaţional permite infecţiilor să se răspândească mult mai rapid, spune Pfeiffer, care este profesor la Universitatea City din Hong Kong.

"Oamenii au modelat planeta ca să facă mai mulţi bani şi să trăiască comod, dar prin asta au creat cel mai bun mediu posibil pentru transmiterea patogenilor", a mai spus el.

Practic, oriunde în lume poţi intra într-un supermarket şi să alegi din carne de vită crescută într-o fermă din junglă, sau în savană sau pe altă formă de relief din un alt continent. În alt magazin găseşti telefoane mobile care conţin componente făcute din cobaltul săpat într-o mină din Africa. În şamponul de la New York găseşti ulei de palmier provenit dintr-o plantaţie care a înlocuit habitatul unor animale din Indonesia.

Epidemiologul Peter Daszak, preşedintele alianţei Eco-Health de la New York, spune că trebuie să ne pregătim pentru "era pandemiilor" deoarece sunt alte virusuri care pot trece oricând de la animal la om şi asta se va întâmpla tot mai des din cauza stilului nostru de viaţă.

"Trebuie să privim pandemiile la fel cum privim schimbările climatice - sunt o ameninţare pentru existenţa noastră. Dar e una pe care o putem controla pentru că noi suntem cei care o conducem", a spus Daszak.

O echipă de epidemiologi condusă de Daszak a estimat că pe planetă există aproximativ 1.7 milioane de virusuri necunoscute la animale. Jumătate de milion dintre ele au potenţial să cauzeze boli oamenilor.

Daszak strânge fonduri pentru un proiect de 1 miliard de dolari. Catalogarea tuturor virusurilor existente, o bază de date cu materiale genetice care să pregătească mai bine omenirea pentru următoarele pandemii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici