BFMTV: Coronavirusul aruncă planeta într-o criză economică fără precedent. Cele mai afectate domenii

Criza de sănătate datorata coronavirusului va fi însoţită de o criză economică a cărei amploare nu este încă cunoscută. Ministrul Economiei, Bruno Lemaire, consideră că viitoarea criză este comparabilă cu cea din 1929.

8230 afișări
Imaginea articolului BFMTV: Coronavirusul aruncă planeta într-o criză economică fără precedent. Cele mai afectate domenii

BFMTV: Coronavirusul aruncă planeta într-o criză economică fără precedent. Domeniile cele mai afectate

Criza din 1929 este cea mai gravă a secolului XX, mai gravă decât criza financiară din 2008, mai gravă decât criza petrolului din 1974. Este povestea unui prăbuşiri la Bursa din New York joi, 24 octombrie 1929. Joia Neagra.


În acest proces o mie de bănci americane au dat faliment apoi zeci de mii de afaceri. America descoperă şomajul în masă, mizeria, violenţa. Criza se răspândeşte în Europa şi va dura 10 ani. În consecinţă, a aparut ascensiunea nazismului în Germania şi al doilea război mondial.
Totuşi, nu ar trebui să comparăm 2020 şi 1929. Timpul nu este acelaşi, factorul declanşator nu este acelaşi. O epidemie astăzi, o bulă financiară care a izbucnit în 1929.

Folosirea comparaţiei cu anii 1930 este mai presus de orice un mod de a anunţa gravitatea crizei viitoare. Marţi, Bruno Lemaire, a estimat că repercusiunile asupra economiei vor fi identice cu cele din cele două războaie mondiale. Adevărul este că economia mondială a ajuns la un blocaj aşa cum nu a fost niciodată în istoria capitalismului. Nu ştim cât va dura pentru că nimeni nu ştie când sau cum vom ieşi din criză.
 

Sectoare întregi total devastate



Sectoare întregi sunt total devastate. În sectorul auto toate lanţurile de producţie europene sunt oprite. 229 fabrici sunt închise. În mod normal, Europa produce 320.000 de maşini pe săptămână. Săptămâna asta? Zero masini. Fără producţie şi fără vânzări. Cine va cumpăra o maşină? Iar industria auto din Europa are 13 milioane de locuri de muncă directe şi indirecte.
Transportul feroviar. Într-o zi normală SNCF (caile ferate francize) rulează 750 TGV (trenuri mare viteza). Cate circula acum? Doar 40, trenurile sunt oprite.

În ceea ce priveşte transportul aerian, se estima in februarie că sectorul va pierde 30 de miliarde de dolari în toată lumea. Apoi prognoza a fost revizuită. Mai degrabă 113 miliarde de dolari. Şi în sfârşit acum vorbim despre 252 de miliarde. Nemaivazut în istoria aviaţiei. Zeci de companii sunt expuse riscului de faliment. Alitalia este într-un mare pericol. Este posibil ca Air France să fie naţionalizată. Americanii de la Delta Air Lines au concediat deja de 10.000 de angajaţi. Cadrele din executiv şi-au redus salariile la jumătate până în iunie. Directorul general a renunţat la toate compensaţiile pentru 6 luni.

În Franţa IMM-urile, liberalii, artizanii şi comercianţii se confruntă cu mari dificultăţi. Santierele sunt oprite. Taxele nu mai funcţionează. Aeroportul Orly se închide complet săptămâna viitoare. Restaurante, baruri şi magazine au înregistrat vânzări zero începând cu 15 martie. Vânzătorii de pe piaţă au aflat luni că s-a terminat şi el ar putea arunca sau dona tot stocul lor.

Banca Natixis estimează că economia franceză operează la 25% din capacitatea sa. Ca un motor care rulează pe un singur piston. Deocamdată statul asigură că nu va lăsa nicio afacere să dispară, „orice ar costa”, ştim formula. Obiectiv: faliment zero, şomeri zero.
 

750.000 de lucrători şomeri



750.000 de lucrători sunt deja şomeri şi acesta este doar începutul. Împrumuturi automate şi fara formalitati pentru întreprinderi. Dreptul de a nu mai plăti facturile şi chiria. Statul va încerca să menţină economia la distanţă. Şi nimeni nu poate spune cât va dura.

În Statele Unite, Donald Trump anunţă un dezastru. Pentru miliardarul capitalist lumea lui se destramă. În mod normal Trump vorbea prin tweeturi acum vorbeşte la televizor şi spune puţin despre tot şi contrariul lui. Însă linia de bază este că anunţă o recesiune teribilă. El consideră că criza economică va ucide mai multe persoane decât coronavirusul, nu în ultimul rând din cauza unei eventuale creşteri masive a sinuciderilor.

Acesta este motivul pentru care ar dori ca izolarea să nu dureze mai mult de două săptămâni şi să se oprească la Paşte. Din punct de vedere al sănătăţii experţii îi spun că este imposibil. Dar din punctul de vedere al lui Trump închiderea economiei este absurdă, periculoasă şi mortală.

O cifră despre criza din Statele Unite. Şomajul, care a fost cu 4% înainte de epidemie, va ajunge în curând la 30%, conform prognozelor din Rezerva Federală. În 1929, şomajul a afectat 25% dintre americani. Prin urmare o comparaţie între cele două crize este posibila.

Articol preluat integral din BFMTV

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici