Când ajung anticorpii după vaccin la un nivel mare de protecţie. Explicaţiile medicului Virgil Musta

  • Anticorpii după vaccin ajung la un nivel suficient de mare de protecţie în a 3-a săptămână după prima doză, declară medicul Virgil Musta.
  • De asemenea, se pare că cei care au avut forme severe ale bolii fac imunitate mai bună decât formele uşoare, adaugă medicul.
11289 afișări
Imaginea articolului Când ajung anticorpii după vaccin la un nivel mare de protecţie. Explicaţiile medicului Virgil Musta

Când ajung anticorpii după vaccin la un nivel mare de protecţie. Explicaţiile medicului Virgil Musta

Virgil Musta a vorbit, vineri, al Digi24, despre un studiu făcut la spitalul din Timişoara după vaccinare.

„Avem deja studiul făcut pe 200 de persoane care arată că toţi medicii şi personalul medical care s-au vaccinat, cu excepţia unei singure persoane, au făcut titru de anticorpi protectori. Mai mult de jumătate au titru înalt protector. Titrul protector capătă o valoare bună de abia după a doua doză de vaccin”, a spus medicul.

Conform acestuia, între prima şi a doua doză de vaccin nivelul de protecţie depinde de perioada care a trecut de la prima doză: „Aşa se explică şi situaţia în care facem boala după prima doză, pentru că noi începem să facem anticorpi de abia de la a doua săptămână şi studiul nostru a arătat că ajungem la un titru protector în 40% din cazuri la a treia săptămână după prima doză”.

Întrebat care este nivelul de anticorpi după prima doză de vaccin şi unde ajunge după rapel, Virgil Musta a spus că nivelul de anticorpi a fost în jur de 100, până la 200 după prima doză, fiind un nivel considerat de medici „posibil de protecţie”. La a doua doză însă, 60% din personal a făcut peste 400 de unităţi, iar un număr mai mic de personal a rămas la un titru cuprins între 200 şi 400.

În plus, studiul a arătat că nu toţi cei care au trecut prin boală au făcut anticorpi: „Am avut persoane care aveau boala dovedită, forme uşoare şi care am constatat că nu au făcut anticorpi. Se pare că formele severe fac imunitate mai bună decât formele uşoare”.

Este motivul pentru care este recomandabil ca toate persoanele să facă vaccinul, indiferent dacă au trecut prin boală sau nu, a afirmat Musta.

Cei care au trecut prin boală şi au făcut prima doză de vaccin este recomandabil să o facă şi pe a doua, pentru că s-ar putea ca protecţia să scadă după boală la două - trei luni şi să fie pierdută după 3 - 4 luni, pe când vaccinarea completă oferă imunitate pe cel puţin opt luni.

Întrebat, de asemenea, în cât timp dispar anticorpii care apar după boală, medicul timişorean a răspuns că în general după două - trei luni încep să scadă.

În plus, majoritatea persoanelor nu face anticorpi împotriva Spike-ului viral, ci de alt tip: „Sunt nişte markeri de fapt care arată că au trecut prin infecţie, dar anticorpii nu sunt şi cei care te protejează. Există riscul să credem că suntem protejaţi şi să nu avem, de fapt, suficienţi anticorpi protectori”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici