Când va avea loc vaccinarea profesorilor şi a persoanelor care deservesc activităţi esenţiale? Anunţul lui Valeriu Gheorghiţă

  • Persoanele care deservesc activităţi esenţiale vor fi reprogramate la vaccinare, începând cu data de 28 ianuarie, a anunţat marţi Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.
  • Decizia a fost luată ca urmare a unui deficit de doze de vaccin, care ajunge la 117.000.
  • Valeriu Gheorghiţă a afirmat, de asemenea, că acum nu există o dată concretă pentru deschiderea altor centre de vaccinare, pentru că deocamdată nu există un calendar clar de livrare a dozelor de vaccin.
1157 afișări
Imaginea articolului Când va avea loc vaccinarea profesorilor şi a persoanelor care deservesc activităţi esenţiale? Anunţul lui Valeriu Gheorghiţă

Persoanele care deservesc activităţi esenţiale vor fi reprogramate la vaccinare, începând cu data de 28 ianuarie, a anunţat marţi Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare. Decizia a fost luată ca urmare a unui deficit de doze de vaccin, care ajunge la 117.000.

„Avem un deficit de doze de 117.000. Acest deficit este generat în mare parte de faptul că în săptămâna 18-24 ianuarie am recepţionat cu circa 51,3% mai puţine doze decât trebuiau să fie alocate, reprezentând de fapt 93.340 doze”, a anunţat Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a spus că soluţia pentru continuarea campaniei de vaccinare fără afectarea dozelor de rapel, a vaccinării persoanelor cu boli cronice, a celor de peste 65 de ani şi a persoanelor din centrele medico-sociale, centrele de dializă şi a persoanelor nedeplasabile de la domiciliu este reprogramarea începând cu 28 ianuarie cu 10 zile a persoanelor care deservesc activităţi esenţiale.

„Începând cu data de 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activităţi esenţiele pentru doza 1, ceea ce reprezintă 35.304 persoane, vor fi reprogramate în ordinea programării din 28 ianuarie, prima zi va fi 8 februarie. Se translatează cu 10 zile mai târziu”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a dat asigurări că se va menţine acelaşi ritm pentru restul persoanelor programate şi că sunt asigurate dozele de rapel pentru persoanele vaccinate până acum.

Coordonatorul campaniei de vaccinare susţine că perioada dificilă pentru România este până în 15 februarie: „Este un moment pe care dorim să îl depăşim împreună, prin solidaritate, e un moment în care trebuie să avem răbdare”.

Valeriu Gheorghiţă susţine că astfel de probleme au înregistrat multe ţări europene, care au decis fie decalarea vaccinărilor, fie reducerea numărului de persoane programate sau prin reducerea dozelor administrate zilnic.

Valeriu Gheorghiţă: Vaccinarea profesorilor depinde de momentul în care ajung în România alte vaccinuri

„Am analizat mai multe scenarii posibile pentru a asigura continuitatea campaniei de vaccinare, aveam prevăzută opţiunea ca din 7 februarie de fapt să începem vaccinarea cu prioritate a personalului din învăţământ. Însă am avut de ales între a amâna persoane cu boli cronice, persoane cu vârstă de peste 65 de ani şi a decala persoanele care deservesc activităţi esenţiale. Din punct de vedere medical am considerat alături de colegii mei este cel mai înţelept să decalăm cu 10 zile persoanele care deservesc activităţi esenţiale unde riscul medical propriu-zis pentru persoana în cauză nu este semnificativ”, a declarat, marţi, Valeriu Gheorghiţă.

Conform acestuia, vaccinarea personalului din învăţământ depinde de momentul în care celelalte tipuri de vaccinuri vor ajunge în România, după ce se obţine autorizarea de punere pe piaţă.

„În momentul acela noi vom putea deschide noi centre de vaccinare în care să se poată programa inclusiv personalul din învăţământ. Dar deschiderea şcolilor nu este condiţionată de vaccinare”, a adăugat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Valeriu Gheorghiţă a afirmat, de asemenea, că acum nu există o dată concretă pentru deschiderea altor centre de vaccinare, pentru că deocamdată nu există un calendar clar de livrare.

„Este evident că numărul de doze disponibile ne limitează capacitatea pe care o avem de programare şi respectiv de vaccinare. Nu putem să deschidem mai multe sloturi pentru programare neavând certitudinea datelor la care sosesc vaccinuri, altfel vom fi puşi în situaţia să reprogramăm”, a spus Gheorghiţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici