Ce fel de lider preferă românii în vreme de epidemie şi pe ce loc e Nicolae Ceauşescu

  • Modelele românilor în vremea pandemiei: Raed Arafat e favoritul publicului larg, Angela Merkel e preferată de oamenii de business.
  • În ceea ce priveşte liderii istorici, publicul larg îi admiră în ordine pe Mihai Viteazul, Nicolae Ceauşescu, Alexandru Ioan Cuza, Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş.
  • Cel mai admirat lider de către antreprenori şi cei din domeniile marketing şi comunicare este Angela Merkel, pe locurile următoare situându-se Raed Arafat şi Bill Gates.
3721 afișări
Imaginea articolului Ce fel de lider preferă românii în vreme de epidemie şi pe ce loc e Nicolae Ceauşescu

Sursa foto: Profimedia

Un studiu Crisis InsightsMeter lansat de Unlock pe perioada pandemiei arată ce modele de lider îşi doresc românii  în criză. Studiul arată şi cât de diferită este perspectiva publicului larg faţă de cea pe care o au specialiştii din marketing şi comunicare atunci când e vorba de atributele liderului ideal. 

Raed Arafat este cel mai admirat lider de către public în prezent, fiind urmat de Klaus Iohannis, Nelu Tătaru, Ludovic Orban, Ion Marcel Vela, Angela Merkel, Vladimir Putin, Traian Băsescu, Victor Ponta, Donald Trump. Preferinţele antreprenorilor şi ale celor din marcom se îndreaptă spre Angela Merkel, pe locurile următoare situându-se Raed Arafat, Bill Gates, Nelu Tătaru, Barack Obama, Jacinda Arden, Vlad Voiculescu, Klaus Iohannis, Regina Elisabeta a II-a, Carmen Uscatu.
 
În ceea ce priveşte liderii istorici, publicul larg îi admiră în ordine pe Mihai Viteazul, Nicolae Ceauşescu, Alexandru Ioan Cuza, Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Preferat de oamenii de business este Winston Churchill, pe locurile următoare clasându-se Barack Obama, Regina Maria, Nelson Mandela, Mahatma Ghandi.
 
“Criza aceasta vorbeşte mult despre valori şi despre modele. Reperele oamenilor sunt evident diferite în funcţie de experienţele lor de viaţă. Dar există în noi toţi, în istoria şi cultura noastră, o sămânţă de populism şi totalitarism pe care am şimţit-o învigorată în oameni de când a început lockdown-ul. Avem acea nevoie de “tătuc” care să-I pedepsească pe duşman şi să ne apere de rău. Singurul antitod pentru populism este raportarea la un model nou de lider, competent, responsabil şi disciplinat care să ştie cum să comunice cu oamenii fără să speculeze politic sau economic momentul. Rezultatele arată că suntem relativ aproape de acest tip de leadership, dar presiunea rămâne în continuare foarte mare. Liderii de azi trebuie să măsoare cu rigla şi să gândească cu inima. E mult de învăţat!”, spune Adina Vlad, Managing Partner, Unlock Market Research.
 
Când e vorba despre trăsăturile cele mai importante pe care trebuie să le aibă un lider, publicul larg consideră că important este să fie responsabil (39%), capabil (36%) şi realist (21%). Oamenii de business cred că în primul rând liderul trebuie să fie empatic (44%), vizionar (30%) şi responsabil (27%). Publicul larg crede că liderii trebuie sa arate că acţiunile lor sunt consecinţe ale viziunii pe care o au şi că un lider putenic trebuie să acţioneze pentru oameni.
 
Antreprenorii şi cei din marcom consideră că pentru lideri trebuie să prevaleze viziunea empatică şi valorile autentice şi că un lider inspirat este capabil să stabilească o direcţie clară de acţiune.
 
Opţiunile sunt total diferite între publicul larg şi cel de business în privinţa liderilor istorici, deoarece prima categorie a ales ţinând cont de puterea acestora, în timp ce a doua categorie de intevievaţi a preferat ca criterii viziunea şi valorile demonstrate de lideri, se arată în studiul remis MEDIAFAX.
 
În privinţa liderilor nominalizaţi în studiu întrebările au fost deschise fără a se prezenta o listă, iar răspunsurile au fost spontane. Acestea sunt valoroase deoarece arată pe cine au minte cei intervievaţi când se gândesc la lideri.

Cercetarea a fost făcută pe un eşantion reprezentativ de 604 persoane din publicul larg, precum şi cu 70 de antreprenori şi oameni de marketing şi publicitate. Datele au fost colectate în perioada 10-20 aprilie 2020.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici