Chinezii s-au călcat în picioare în zonele turistice după ridicarea carantinei. Avertismentul experţilor: "E prea devreme, riscul unui nou val de coronavirus e mare" FOTO

  • Chinezii au profitat de ridicarea interdicţiilor şi au ieşit în aer liber la sărbătoarea de trei zile, festivalul Qingming.
  • Peste 20.000 de oameni s-au înghesuit pe potecile muntelui Huangshan, iar acesta a fost închis de autorităţi.
  • Experţii avertizează că e prea devreme pentru adunări mari de oameni, iar riscul unui nou val de coronavirus e mare.
3709 afișări
Imaginea articolului Chinezii s-au călcat în picioare în zonele turistice după ridicarea carantinei. Avertismentul experţilor: "E prea devreme, riscul unui nou val de coronavirus e mare" FOTO

Chinezii s-au călcat în picioare în zonele turistice după ridicarea carantinei. Avertismentul experţilor: "E prea devreme, riscul unui nou val de coronavirus e mare" FOTO

Zeci de mii de chinezi s-au călcat în picioare în zonele turistice în weekend după luni de carantină şi restricţii de călătorie cauzate de coronavirus. Chinezii au proftat şi de cele trei zile de sărbătoare cu ocazia festivalului Qingming şi au făcut cozi în locuri publice, la restaurante sau în magazine la cumpărături.

Imagini de la muntele Huangshan arată mii de oameni înghesuiţi, mulţi cu măşti pe faţă, nerăbdători să străbată potecile parcului naţional. Atât de aglomerat a fost parcul de la prima oră, încât autorităţile au oprit accesul de la 7:48 dimineaţă anunţând că limita de 20.000 de oameni a fost atinsă.

În timpul asta, la Shanghai, oamenii au ieşit la cumpărături pe bulevard, după ce acesta a fost părăsit în ultimele luni. Multe din restaurante au fost redeschise, iar la unele s-a intrat doar pe bază de rezervare. Şi la Beijing, parcuruile au fost luate cu asalt după trei luni de carantină şi restricţii dure.

Autorităţile au relaxat măsurile de siguranţă publică după ce numărul de cazuri noi a scăzut dramatic inclusiv la Wuhan, oraşul unde a apărut pandemia şi cel mai grav afectat.

 

"Nu vă adunaţi"

Experţii avertizează că este încă mult prea devreme pentru mari adunări de oameni în locurile publice.

"China nu e nici măcar aproape de finalul epidemiei, intrăm într-o nouă etapă. E pandemie în toată lumea, riscul pentru un nou val este mare", spune medicul virusolog Zeng Guang.

Partidul comunist a reacţionat rapid după apariţia imaginilor cu înghesuiala de la muntele Huangshan, iar ziarul oficial, People's Daily, a titrat: "Nu vă adunaţi!", cu comentariul că e de înţeles că oamenii vor să iasă după luni întregi de carantină, dar nu e încă momentul să înceteze să fie vigilenţi.

"Dacă sunt purtători asimptomatici în aceste adunări la scară mare, consecinţele pot fi grave", scrie ziarul partidului comunist.

Autorităţile au şi închis pentru moment muntele respectiv.

China a rămas cu 81.000 de cazuri de coronavirus şi 3300 de morţi, fiind depăşită de Franţa, Germania, Italia, Spania sau SUA în topul persoanelor afectate de COVID-19.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici