COMENTARIU Adrian Onciu | Timişoara, umilită sub peniţa lui Arafat. Urmează Capitala?

1913 afişări
Imaginea articolului COMENTARIU Adrian Onciu | Timişoara, umilită sub peniţa lui Arafat. Urmează Capitala?

COMENTARIU Adrian Onciu | Timişoara, umilită sub peniţa lui Arafat. Urmează Capitala?

Mulţi dintre locuitorii Timişoarei se simt nedreptăţiţi după ce secretarul de stat Raed Arafat şi-a bombat pieptul şi a trecut cu dezinvoltură peste decizia autorităţilor locale de a nu mai prelungi carantina. Timişorenii menţionaţi consideră că guvernul nu procedează corect atunci când calculează indicele de infectare. Dacă ar juca fair-play şi ar dispune mărirea numărului de teste proporţional cu populaţia fiecărui judeţ, premierul Cîţu ar trebui să închidă, probabil, trei sferturi din ţară. Mai mult decât atât, în cazul Timişoarei baza de calcul ar fi greşită, din moment ce oficialii au în vedere date demografice din urmă cu 10 ani, când în oraşul de pe Bega locuiau cu 100.000 de cetăţeni mai puţin decât în prezent. 

Starea de iritare este cu atât mai mare cu cât carantina a mărit indicele de infectare, în loc să-l scadă. În plus, primarul Dominic Fritz (USR) şi preşedintele CJ, Alin Nica (PNL), se află pe poziţii diametral opuse. Cu toate acestea, edilul şef al Timişoarei spune că liberalii au acţionat corect prin intermediul doctorului Arafat. Carantina ar fi o măsură benefică, nu o pedeapsă. Potrivit lui Fritz, ea vine în sprijinul cetăţenilor şi a sistemului sanitar, aflat în pragul colapsului.

Poziţia împăciuitoare a primarului pare a avea în spate mai degrabă interesul de a menţine, cu orice preţ, prietenia cu autorităţile centrale, în ideea obţinerii unui sprijin financiar. “Nu vreau să comentez războiul între PNL local şi Guvernul României, dar eu sper că nu va afecta buna colaborare ce există acum între Timişoara, Timiş şi Guvernul Cîţu. Ca oraş şi ca judeţ nu am avut niciodată un sprijin mai bun pentru proiectele de dezvoltare, cum avem acum de la Guvernul Cîţu”, a punctat useristul Dominic Fritz.  

De cealaltă parte, liberalul Alin Nica l-a atacat dur pe Raed Arafat, reproşându-i că a luat o decizie abuzivă. Şeful CJ Timiş i-a transmis lui Arafat că în loc să impună restricţii ar fi trebuit să reoperaţionalizeze un TIR cu zece paturi ATI, care de patru luni stă nefolosit în curtea Spitalului Municipal. ”Ne plângem că nu avem locuri la ATI şi din această cauză punem carantină pe 400.000 de locuitori. Domnul Arafat mai bine ar face ceva concret pentru Timişoara", a punctat liberalul Nica.

Chiar dacă ne aflăm într-o perpetuă stare de alertă, autorităţile nu pot sări calul de ca şi cum am fi în tranşee, în stare de urgenţă. Pentru a putea lua măsuri care restricţionează drepturi şi libertăţi fundamentale guvernanţii au avut grijă să-şi asigure cadrul legislativ încă din iulie anul trecut. Ne amintim foarte limpede cât de tare s-a zbătut doctorul Raed Arafat în ideea de a-i convinge pe legiutori să voteze cu ambele mâini proiectul guvernului Orban. Secretarul de stat a venit personal în Parlament ca să susţină prevederile Legii 136/2020, cunoscută şi ca Legea carantinei.

Articolul 12 stabileşte următoarele: "Carantina zonală se instituie prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, la propunerea direcţiei de sănătate publică teritoriale şi cu avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică". Aşadar, responsabilitatea deciziei de carantină cade exclusiv pe umerii comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, rolul lui Raed Arafat fiind unul pur formal.

Nemulţumit de decizia autorităţilor locale, doctorul Arafat a trecut peste dispoziţiile legale şi a prelungit carantina cu de la sine putere, pentru încă 72 de ore.

Prefectul judeţului Timiş, Zoltan Nemeth (USR), pretinde că Raed Arafat a emis ordinul de carantinare a Timişoarei în baza articolului 7 indice1 din OUG 11/2020: ”Pentru situaţiile în care există un risc iminent pentru sănătatea publică se împuterniceşte secretarul de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sau înlocuitorul legal al acestuia să dispună prin ordin orice măsuri necesare pentru prevenirea şi combaterea efectelor, inclusiv stabilirea unor zone de carantină, restricţii temporare de circulaţie, precum şi măsuri de evacuare, care sunt obligatorii pentru toate instituţiile publice centrale şi locale”.

În forma iniţială Ordonanţa de Urgenţă nu includea articolul amintit. Prevederile au fost introduse ulterior, chiar în timpul dezbaterilor din Parlament, la propunerea secretarului de stat Arafat, aflat în plin efort de persuasiune. Intervenţia acestuia în plenul Camerei Deputatilor s-a dovedit a fi, în final, foarte convingătoare: "(…) Şi amendamentul care vine după articolul 7 abilitează secretarul de stat - şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă să poată să emită dispoziţii/ordine care să permită luarea unor măsuri imediate, când sănătatea persoanelor sau a populaţiei este în pericol. Deci, rugămintea noastră este de a vota ordonanţa şi amendamentele care au fost adoptate la Senat şi la Camera Deputaţilor. Mulţumesc".

Ca de obicei în timpul pandemiei, mass-media a stabilit că decizia lui Raed Arafat de prelungire a carantininei în Timişoara a fost OK, din moment ce Legea 136/2020 a avut suportul tuturor partidelor din parlament. 

Doar că ordinul lui Arafat nu este nici în litera şi nici în spiritul legii. Derogarea de la prevederile explicite citate mai sus şi trecerea deciziei în mâna secretarului de stat poate avea loc exclusiv ”în situaţiile în care există un risc iminent pentru sănătatea publică”. Toate celelalte împrejurări cad în sarcina autorităţilor judeţene.

Ce înseamnă însă un ”risc iminent pentru sănătatea publică”? În mod evident nu a fost vorba despre aşa ceva duminică 21 martie, în momentul în care Raed Arafat s-a substituit autorităţilor locale. Risc iminent ar fi, spre exemplu, dacă ar exploda o bombă cu viruşi ucigaşi deasupra Timişoarei, iar primarul, prefectul, şeful Consiliului Judeţean şi Direcţia de Sănătate s-ar afla în imposibilitatea de a reacţiona.

Altfel, intervenţia lui Arafat se dovedeşte a fi încă un abuz pe timp de pandemie, din păcate nesancţionat de presa obedientă şi influencerii dedicaţi trup şi suflet măsurilor guvernamentale. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici