Coronavirus, 5G şi alte superstiţii contagioase.Tulpina dezinformării se răspândeşte rapid

  • Nu au fost prea multe motive de bucurie în ultimele săptămâni
  • Teoria conspiraţiei legată de vaccinul anti Covid-19 îşi face simţită prezenţa pe glob
  • Tulpina dezinformării se răspândeşte rapid şi acoperă un spectru larg de superstiţii
1925 afișări
Imaginea articolului Coronavirus, 5G şi alte superstiţii contagioase.Tulpina dezinformării se răspândeşte rapid

Coronavirus, 5G şi alte superstiţii contagioase

Nu au fost prea multe veşti bune în ultimele săptămâni. Dar, printre ele, şi-au făcut locul dezinformarea şi teoriile conspiraţiei despre orice: despre coronavirus, despre reţelele 5G sau teoriile anti-vaccin.

Dar conspiraţiile despre vaccin nu pot tolera prea mult realitatea pandemiei. La fel ca în cazul strategiilor împotriva virusului, răspunsul la vindecare variază de la o ţară la alta. Un sondaj realizat în Franţa a demonstrat o încredere scăzută faţă de proiectul demarat pentru vaccinare. În Londra, 18% dintre respondenţi au fost anti-vaccin iar în New York, epicentrul pandemiei de coronavirus în SUA, 29% dintre oameni nu au consimţit. Cifrele arată că în astfel de situaţii, orice program devine ineficient.

Profunzimea fricii greşite în ceea ce priveşte vaccinarea a fost transmisă de personalităţi din diferite domenii, precum tenismenul Novak Djokovic sau rapperul MIA.

Cea mai proeminentă personalitate anti-vaccin este Robert Kennedy Jr. El a amplificat o conspiraţie adusă lui Bill Gates, considerat că foloseşte virusul ca parte a unui presupus complot pentru a controla populaţia lumii prin imunizare.

Toate pandemiile dau naştere unor superstiţii imprevizibile şi greu de controlat. Oamenii se tem fără justificare şi îmbrăţişează în logica colectivă teorii care le par tentante.

Facebook şi Google şi-au intensificat activitatea de a monitoriza şi combate campaniile de dezinformare existente pe propriile platforme.

Uşor lăsate în umbră de pandemie, reţelele 5G au fost vandalizate ca urmare a folclorului conform căruia există o coorelaţie între lansarea acestora şi coronavirus. Mai mult decât atât, au fost lansate speculaţii false legate de un control mondial al Chinei prin intermediul undelor.

Celebrităţi precum actorul Woody Harrelson, pugilistul Amir Khan sau gazda show-ului matinal Eamonn Holmes sunt suţinători ai teoriilor 5G.

După ce virusul conspirativ a fost implantat în mentalul oamenilor, au apărut tot felul de conspiraţii ridicole cu privire la un complot Illuminati de a controla lumea. În spaţiul virtual s-a vorbit mult şi despre sacrificiul de sânge făcut de baschetbalistul Kobe Bryant, decedat într-un accident de elicopter la începutul anului.

Din raţiuni necunoscute, astfel de fantezii contagioase nu duc decât la o răspândire la fel de rapidă precum a virusului, la transmiterea de informaţii false, induc panică şi frică în rândul populaţiei, denaturează realitatea şi afectează încrederea colectivă în autorităţi.


Sursa foto: profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici