COVID-19. De ce a cumpărat armata franceză butoaie de clorochină din China. Teorii ale conspiraţiei în Franţa. VIDEO

  • Un videoclip postat joi pe social media arată butoaie etichetate ca fosfat de clorochină, cu steagurile Chinei şi Franţei
  • Francezii se întreabă de ce cumpără armata butoaie cu clorochină şi s-au întrecut în teorii ale conspiraţiei
  • Mai multe studii preliminare şi puse sub semnul întrebării au indicat că hidroxiclorochina nu-i ajută pe bolnavii de Covid-19
3131 afișări
Imaginea articolului COVID-19. De ce a cumpărat armata franceză butoaie de clorochină din China. Teorii ale conspiraţiei în Franţa. VIDEO

Sursă foto: Twitter

Armata franceză a recunoscut că a cumpărat clorochină din China, un medicament a cărui eficienţă împotriva Covid-19 este dezbătută în Franţa şi în lume de câteva săptămâni.  "Aceasta este o achiziţie de precauţie", a declarat ministrul Forţelor Armate la Franceinfo, vineri, 24 aprilie.

"În contextul tensiunilor puternice în furnizarea de materii prime pentru uz farmaceutic, Ministerul Forţelor Armate a făcut o achiziţie de precauţie, dacă vreodată clorochina se dovedeşte a fi validată de autorităţile sanitare ca fiind utilă în lupta împotriva Covid-19" , a detaliat armata.

De la începutul epidemiei de coronavirus, un cercetător din Marsilia, Didier Raoult a pledat pentru un tratament bazat pe clorochină (sau mai degrabă hidroxiclorochină şi azitromicină, un antibiotic). Dar alţi oameni de ştiinţă spun că vor o testare serioasă a medicamentului.

Un videoclip postat joi pe social media arată butoaie etichetate ca fosfat de clorochină, cu steagurile Chinei şi Frantei. Un bărbat comentează imaginile şi se referă la „70 kg” din China spunând că sunt destinate „farmaciei centrale a armatelor” şi prezentând o foaie de comandă care arată livrarea marţi 21 aprilie la aeroportul Roissy. Imaginile s-au dovedit a fi reale. 

Ministerul nu a confirmat cantitatea. Însa a confirmat că această livrare provine într-adevăr din China şi că este într-adevăr ”sare sau fosfat de clorochină, ceea ce permite dezvoltarea unei forme injectabile".

Această achiziţie poate părea prematură dacă efectele clinice ale medicamentului nu sunt încă cunoscute. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a reamintit că nu s-au demonstrat posibile efecte benefice şi că „studii recente au raportat probleme grave (...) cu colorochina şi hidroxiclorochina, în special luate în doze mari sau în combinaţie cu antibiotic azitromicina ".

Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a lansat, de asemenea, o alertă cu privire la posibile complicaţii cardiace care pot pune viaţa în pericol.

Comanda „nu confirmă în niciun fel eficacitatea medicamentului”, a răspuns cabinetul ministrului Apărarii, Florence Parly, în timp ce a declarat că a urmat sfatul autorităţilor din Sănătate.

"Facem multe cumpărături de precauţie, deoarece acesta este rolul nostru”.  Ministerul subliniază concurenţa internaţională puternică pe piaţa de aprovizionare şi subliniază o bună ”anticipare” a evaluărilor ştiinţifice viitoare, indiferent dacă sunt nefavorabile sau favorabile.

”Nu facem nimic în paralel cu autorităţile medicale. În niciun caz nu am cumpărat acest lucru pentru a crea un medicament independent” a declarat Ministerul Forţelor Armate pentru Franceinfo.

Întrebat despre posibile comenzi pentru alte medicamente cabinetul ministrului a refuzat să răspundă şi să „dezvăluie lista de comenzi”. Ministerul Forţelor Armate are 1.500 de cazuri confirmate de coronavirus în rândul personalului său, conform cifrelor furnizate de directorul central al Serviciului de Sănătate al Armatei, „inclusiv 15 persoane în terapie intensivă”. Acest număr include cei 1000 de marinari ai portavionului Charles-de-Gaulle care au fost pozitivi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici