Eficienţa vaccinului anti-COVID AstraZeneca împotriva noilor tulpini SARS-CoV-2. Explicaţiile lui Răzvan Cherecheş, prof. sănătate publică la Cluj

  • Răzvan Cherecheş este profesor de sănătate publică la Universitatea „Babeş Bolyai”, din Cluj-Napoca.
  • El spune pe pagina de Facebook RoVaccinare că eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca depinde de tipul de tulpină.
  • Studiile preliminare arată că vaccinul are o reacţie extrem de scăzută în cazul tulpinii din Africa de Sud, explică prof. Cherecheş.
16354 afișări
Imaginea articolului Eficienţa vaccinului anti-COVID AstraZeneca împotriva noilor tulpini SARS-CoV-2. Explicaţiile lui Răzvan Cherecheş, prof. sănătate publică la Cluj

Răzvan Cherecheş răspunde, pe pagina de Facebook RoVaccinare, la întrebări despre eficacitatea vaccinului AstraZeneca pe noile tulpini de SARS-CoV-2.

„Depinde de tipul de tulpină. Pe tulpina B 117 din Marea Britanie vaccinul AstraZeneca are eficacitate bună şi atacă în mod eficient virusul. Pe tulpina B 1352 din Africa de Sud, studiile preliminare arată că eficacitatea este extrem de redusă. Avem un singur studiu din Africa de Sud pe 2.000 de persoane cu vârsta medie de 31 de ani, adică persoane tinere, şi care a arătat că vaccinul AstraZeneca oferă o protecţie minimă la simptome uşoare şi moderate. Studiul nu a realizat protecţie la simptome severe, spitalizare sau deces. Până în acest moment, studiul nu este încă publicat definitiv, ci sunt doar date preliminare”, spune profesorul de sănătate publică al Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca.

Studii in vitro pe vaccinurile Pfizer şi Moderna au arătat că aceste vaccinuri au şi ele o eficacitate mai redusă pe tulpina B1352 din Africa de Sus, potrivit profesorului de sănătate publică.

„Motivul este mutaţia E484K, o mutaţie ticăloasă care afectează felul în care proteina ţepuşă  (Spike n.r.) se leagă de celulele din corpul nostru”, explică prof. Cherecheş.

Ceea ce Răzvan Cherecheş consideră important de ştiut este faptul că toate cele trei tipuri de vaccinuri au demonstrat că au protecţie extrem de bună la simptome severe, spitalizare sau deces.

„Niciun studiu nu a demonstrat în mod clar că noile tulpini sau orice mutaţie ar avea ele ar afecta în vreun fel protecţia dată de toate cele trei vaccinuri -  AstraZeneca, Pfizer şi Moderna - la simptome severe, spitalizare şi deces. Şi acestea sunt lucrurile care ne interesează. Pe scurt, până la acest moment, suntem ok”, afirmă profesorul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici