Expert italian: Nu există dovezi că vitamina C tratează sau previne infecţiile virale / Sfaturi pentru întărirea sistemului imunitar

  • Un medic specialist în boli infecţioase din Italia contrazice mesajele privind eficacitatea vitaminei C în tratarea infecţiilor virale
  • Acesta susţine că întărirea sistemului imunitar se face doar prin adoptarea unui stil de viaţă echilibrat
  • Italia rămâne ţara europeană cu cele mai multe cazuri de infecţie cu coronavirus
6076 afișări
Imaginea articolului Expert italian: Nu există dovezi că vitamina C tratează sau previne infecţiile virale / Sfaturi pentru întărirea sistemului imunitar

Expert italian: Nu există dovezi că vitamina C tratează sau previne infecţiile virale

Andrea Gori, şeful secţiei de Boli infecţioase din cadrul Policlinicii Milano a declarat pentru Repubblica.it că nu există dovezi ştiinţifice care să susţină ideea că vitamina C ajută în prevenirea sau tratarea infecţiilor virale.

Avertismentul medicului vine după ce, în ultima perioadă, pe reţelele sociale au apărut postări care promovează consumul de vitamina C pentru prevenirea coronavirusului.

Spre exemplu, un mesaj audio controversat, care circulă pe WhatsApp, promovează ideea că vitamina C vindecă infecţia cu Covid-19 şi citează surse din mai multe spitale din regiunea italiană Lombardia.

Dar informaţiile din acest mesaj sunt puternic contestate de Andrea Gori, care susţine că o astfel de terapie nu este luată în calcul în niciuna din clinicile citate în respectiva înregistrare. „Dezmint ferm aceste informaţii. Terapiile folosite pentru tratarea bolnavilor de coronavirus sunt standardizate în toate spitalele din Lombardia, pentru că decizia a fost luată în mod coordonat. Iar vitamina C nu este luată în considerare”, spune specialistul.

Gori a mai explicat care este terapia standard folosită în tratarea pacienţilor infectaţi cu coronavirus. „În primul rând, administrăm un antiretroviral, Kaletra, utilizat în trecut pentru tratarea pacienţilor cu HIV, împreună cu hidroxiclorochină, un antireumatic. Ulterior, în unele cazuri, putem folosi şi Remdesivir, un nou medicament experimental”, a spus el.

Medicul a explicat că, deşi pe internet circulă informaţii despre aşa-zise tratamente pentru coronavirus bazate pe suplimente alimentare, lămâie sau chiar apă caldă, nu există studii ştiinţifice care să certifice că acestea sunt utile în vindecarea sau împiedicarea răspândirii acestei afecţiuni. „Tratamentele farmacologice utilizate sunt susţinute de studii ştiinţifice sau de date din studiile clinice. Nu există studii cu privire la acidul ascorbic care să certifice efectele sale curative sau preventive în cazul unei infecţii virale”, spune Gori.

MITUL EFICIENŢEI VITAMINEI C, GREU DE DEMONTAT

Mitul despre rolul vitaminei C ca leac pentru răceli şi alte boli a apărut în anii '70 de la afirmaţiile omului de ştiinţă american Linus Pauling, care în acea perioadă a popularizat o serie de teorii despre calităţile terapeutice ale acesteia. Comunitatea ştiinţifică a negat în mod repetat aceste teorii, dar ele revin ciclic în discuţie, mai ales în perioade de epidemie.

Cu toate acestea, Andrea Gori spune că nu trebuie să ne bazăm doar pe suplimentele alimentare pe bază de vitamina C pentru a ne proteja sănătatea. „Ceea ce trebuie să facem este să urmăm o alimentaţie sănătoasă şi să adoptăm un stil de viaţă corect din toate punctele de vedere. Doar aşa ne putem întări sistemul imunitar”, a declarat medicul.

Italia este ţara europeană cu cele mai multe cazuri de infecţie cu coronavirus. Bilanţul în Italia este de 827 de morţi şi 12.462 de persoane infectate cu noul coronavirus, a declarat miercuri seară Angelo Borrelli, şeful Serviciului italian de protecţie civilă.

Sursa foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici