Filozofie virală: „Suntem o societate docilă: sănătatea a devenit noua normă”

  • Julia de Funès, filosof francez, îşi spune opinia cu privire la situaţia din Franţa.
  • Oamenii au înţeles greşit obligaţiile, restricţiile şi drepturile ce li se cuvin în timpul pandemiei de coronavirus.
  • Când decidenţii politici schimbă tacticile şi apelează la interpuşi din sistemul medical, un nou dezastru se prefigurează la orizont.
284 afișări
Imaginea articolului Filozofie virală: „Suntem o societate docilă: sănătatea a devenit noua normă”

Sursa foto: profimedia

„Nu poţi contesta sentimentul de frică”, vorba filosofului.  Julia de Funès este filozof şi autor, fiica îndrăgitului actor de comedie Louis de Funès. Ea a acordat un interviu în exclusivitate pentru postul de radio France Inter, unde a vorbit despre problemele pe care societatea franceză le întâmpină pe fondul crizei generate de coronavirus.

Funès este uimită cum oamenii fac foarte uşor corelaţie  între conceptul de libertate şi respectarea unor măsuri guvernamentale.

„Ceea ce mă uimeşte este că riscăm să alunecăm de la starea de izolare la o libertate foarte condiţionată. Avem tendinţa de a confunda noile norme impuse pe fondul pandemiei cu libertatea. De exemplu, primul ministru a declarat că vom putea pleca în vacanţă în iulie iar majoritatea cetăţenilor când au primit vestea voiau să-i mulţumească. Nu este normal să considerăm dintr-o dată libertatea o favoare guvernamentală atunci când ea este un drept fundamental garantat de constituţie."

Cum putem explica de ce renunţăm la aceste libertăţi atât de uşor în numele securităţii şi al protecţiei?

„Suntem o societate docilă, dar este de înţeles: sănătatea a devenit noua normă. În numele sănătăţii, suntem capabili să acceptăm totul. Sănătatea a devenit noua normă civică, comportamentele noastre sociale sunt influenţate de mecanisme defensive, de o nouă normă morală unde viaţa bună este asociată cu o viaţă sănătoasă, de o nouă normă politică unde epidemia este comparată cu un război. Deciziile ştiinţifice au înlocuit deciziile politice.”

Ridică totuşi semne de  îngrijorare situaţia actuală?

„Este îngrijorător din diverse motive. Când puterea politică este medicalizată, este mult mai intruzivă, mult mai totalitară. Teoretic puterea politică conduce oameni liberi , autonomi, conştiinţe libere şi luminate, oameni care votează dar puterea medicalizată are în gestiune organismul, adica fix ceea ce este cel mai puţin controlabil în noi.”

În încheierea interviului, filozoful francez a adăugat că politicienii încep să înţeleagă faptul că politizarea sistemului medical nu este benefică pentru societate pentru că o fac mai vulnerabilă în situaţii de criză.

„Nu cred deloc că societatea doarme”, afirmă Julia de Funès.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici