Francezii, furioşi faţă de guvern şi elite în criza COVID-19: „Ştiau şi au decis să ne sacrifice. Niciun test pentru săraci”

  • Între deficitul de măşti şi depistarea tardivă francezii judecă din ce în ce mai sever acţiunile guvernamentale.
  • Hashtagul #IlsSavait (EiŞtiau), asociat cu #OnNoublieraPas (NuVomUita) sunt în trending pe reţelele de socializare în ultimele zile
  • Aceste cuvinte cheie concentrează acum toată furia şi, de asemenea, o formă de anxietate”, explică Pascal Froissart, lector la Universitatea Paris VIII şi cercetător
7049 afișări
Imaginea articolului Francezii, furioşi faţă de guvern şi elite în criza COVID-19: „Ştiau şi au decis să ne sacrifice. Niciun test pentru săraci”

„Numărul de cazuri pozitive se dublează la fiecare trei-patru zile”  După aproape două săptămâni de izolare coronavirusul continuă periculos să progreseze în Franţa. În acelaşi timp neîncrederea faţă de guvern creşte. Dacă popularitatea preşedintelui Emmanuel Macron şi a premierului Edouard Philippe e în creştere, 73% dintre francezi cred că guvernul nu este la înalţime potrivit unui sondaj al Institutului Elabe publicat miercuri, relatează 20minutes.fr.

Între deficitul de măşti şi depistarea tardivă, francezii judecă din ce în ce mai sever acţiunile guvernamentale. Hashtagul #IlsSavait (EiŞtiau), asociat cu #OnNoublieraPas (NuVomUita) (sau #OnNoublieraRien – « NuUitămNimic ») au apărut pe reţelele de socializare în ultimele zile şi sunt acum printre cele mai populare pe Twitter. Mulţi internauţi dau vina pe executiv pentru că nu au anticipat criza de sănătate. Ei acuză autorităţile că au întârziat să reacţioneze şi că nu sunt suficient de transparente în gestionarea crizei.

„Astăzi hashtag-urile acestea concentrează toată furia”

"Hashtagul #IlsSavaient (EiŞtiau) a apărut pe Twitter sâmbătă 21 martie, imediat după declaraţia fostului ministru al sanatatii Agnes Buzyn care a susţinut că a avertizat guvernul despre gravitatea epidemiei Covid-19 încă din ianuarie", explică Pascal Froissart, lector la Universitatea din Paris VIII şi cercetător la Centrul pentru Studii în Media, Tehnologie şi Internaţionalizare (CÉMTI).

Cuvintele fostului ministru al Sănătăţii au fost distribuite pe scară largă şi au aprins rapid reţelele de socializare. „#Ştiau şi nu au făcut nimic. Şefii trebuie să cadă repede" sau „Ei ştiau şi încearcă să ne facă responsabili pentru nepăsarea lor (...) Macron ne obligă să mergem la muncă să încercăm să salvăm interesele finanţelor", au scris pe Twittder unii internauţi.

Conform instrumentului de analiză Socioviz hashtag-ul a fost distribuit de zeci de mii de ori şi continuă  să alimenteze firul discuţiilor pe Twitter. Acum concentrează ”toată mânia şi, de asemenea, o formă de anxietate", adaugă sociologul.

În plus faţă de criticile privind lipsa de anticipare a guvernului, mulţi internauţi au denunţat, de asemenea, prin aceste hashtag-uri un sistem de sănătate pe două niveluri. „Voi aveţi dreptul la test, iar francezii mor”, a răspuns un utilizator de Twitter la mesajul secretarului de stat, Emmanuelle Wargon, care a anunţat săptămâna trecută că a fost testată pozitiv pentru coronavirus.

„Ştiau şi au decis să ne sacrifice. Niciun test pentru săraci", a scris un alt internaut, cu un link către videoclipul comisarului european Michel Barnier care explica zâmbind ca a fost şi el pozitiv la Covid 19.


„O mobilizare ia naştere pe reţelele de socializare”

Această criză pare  să dezvăluie o fractură socială care este foarte prezentă în ţară. „Aceste cuvinte reunesc toată nemulţumirea celor care simt că au fost înşelaţi. „Ei” desemnează „elitele” care au acţionat lent în ciuda informaţiilor pe care le aveau şi care astăzi nu au transparenţă în gestionarea epidemiei de coronavirus ”, explică scriitorul Philippe Pascot, una dintre figurile asociate mişcării vestelor galbene, autorul cărţii Minciuni de stat. „Un fel de mobilizare apare în reţelele de socializare. Există o saturaţie generală de aceşti politicieni care au mână liberă pentru a fi testaţi sau pentru a fi trataţi cu clorochină, a acestor parizieni înstăriţi care au fugit în provincii, a celor care trebuie să muncească în timp ce alţii rămân acasă! "

Sursă foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici