Medicul Octavian Jurma estimează prelungirea valului 5 Omicron până în luna mai. Riscul de reinfectare este mare atât pentru vaccinaţi, cât şi pentru nevaccinaţi

Medicul Octavian Jurma estimează prelungirea valului 5 Omicron până în luna mai. Omicron este 100% dominantă acum în România, spune medicul. Riscul de reinfectare este mare atât pentru vaccinaţi, cât şi pentru nevaccinaţi.

2361 afișări
Imaginea articolului Medicul Octavian Jurma estimează prelungirea valului 5 Omicron până în luna mai. Riscul de reinfectare este mare atât pentru vaccinaţi, cât şi pentru nevaccinaţi

Medicul Octavian Jurma estimează prelungirea valului 5 Omicron până în luna mai. Riscul de reinfectare este mare atât pentru vaccinaţi, cât şi pentru nevaccinaţi

În contextul în care marţi a apărut raportul VOC (variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare) pentru săptămâna trecută, iar subvarianta BA.2 a Omicron a crescut la 56.5%, medicul Octavian Jurma spune că noua fază de creştere (minivalul) e alimentată acum de noua versiune.

„E probabil ca acest val în val să dureze încă 2-3 săptămâni şi să prelungească valul 5-Omicron până în luna mai. E însă puţin probabil să asistăm la un nou val similar celui produs de BA.1 (dar nu exclus). Este a doua săptămână în care Delta este la 0%, deci putem spune că Omicron este 100% dominantă acum în România”, scrie medicul.

Potrivit acestuia, în ciuda apartenenţei la familia Omicron, diferenţa dintre BA.2 şi BA.1 este mai mai mare decât între Delta şi Gamma, motiv pentru care riscul de reinfectare este mare atât pentru vaccinaţi, cât şi pentru nevaccinaţi. Grupele cele mai expuse sunt copiii şi vârstincii.

„Riscul de spitalizare este însă mult mai mare pentru persoanele nevaccinate, mai ales în cazul vârstnicilor sau a celor cu boli cronice. Dacă nu aveţi boosterul făcut este imperativ să îl faceţi. Purtaţi masca FFP2 în toate spaţiile închise şi în clasă(elevi şi profesori)”, adaugă Jurma.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici