O lamă belgiană ar putea deţine cheia producerii unui anticorp pentru a neutraliza coronavirusul Sars-CoV-2

  • Sistemul imunitar al lamelor ar putea neutraliza virusul care provoacă Covid-19.
  • Anticorpul, izolat de cercetătorii americani şi belgieni, ar putea fi capabil să protejeze oamenii de COVID-19
  • Este o pistă insolită, dar serioasă, luată în considerare de cercetători
8889 afișări
Imaginea articolului O lamă belgiană ar putea deţine cheia producerii unui anticorp pentru a neutraliza coronavirusul Sars-CoV-2

Sursă foto: Profimedia

Anticorpii unei lame reprezintă o nouă pistă în lupta cu coronavirusul. O lamă belgiană ar putea deţine cheia producerii unui anticorp pentru a neutraliza coronavirusul care cauzează Covid-19, relatează courrierinternational.com, citând South China Morning Post.

Numită Winter, lama a crescut în apropiere de Gent, Belgia, şi a dezvoltat anticorpi împotriva coronavirusurilor. Sunt necesare studii clinice pentru a vedea dacă aceşti anticorpi pot fi utilizaţi la om, dar echipa de oameni de ştiinţă americani şi belgieni care au izolat anticorpii au spus că au fost încurajaţi de rezultatele sale preliminare, care vor fi publicate în revista ştiinţifică Cell săptămâna viitoare.

Cum funcţionează? Acţiunea acestui anticorp se concentrează asupra „tepilor” pe care le observăm pe suprafaţa coronavirusurilor şi, prin urmare, şi asupra membranei Sars-CoV-2, noul virus care provoacă Covid-19. Aceste „vârfuri” de proteine foarte specifice - numite „spike” (S) permit virusului să intre în celulele gazdă pentru a se reproduce acolo. Mai exact, ele pot servi drept „ancoră” pentru virus, prin ataşarea la o altă proteină din exteriorul unei celule pe care apoi o va infecta.

Câteva studii recente demonstrează că în cazul lui Sars-CoV-2, aceste proteine S se leagă de receptorii de celule umane cu o forţă de cel puţin zece ori mai mare decât cea a proteinei S din Sars.

Aici intră in actiune anticorpii lamei. Într-adevăr, sistemul imunitar al lamelor - şi cel al altor animale din genul camelide precum alpaca - produce două tipuri de anticorpi atunci când detectează agenţi patogeni, unul care seamănă cu anticorpi umani şi altul, mai mic, a cărui acţiune cu privire la virusuri este mai specific. De fapt, anticorpii produşi de Winter s-au dovedit a fi eficienţi în atacarea proteinei virusului Sars, cea care ii permite să se lege de celulele umane.

În primele experimente de laborator, oamenii de ştiinţă au descoperit că acest nou anticorp a fost eficient în a neutraliza o versiune a virusului Sars-CoV-2.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici