Octavian Jurma, semnal de alarmă: foarte posibil, Omicron va fi un val al copiilor şi tinerilor în România

Varianta Omicron ar putea provoca un val de infectări în rândul copiilor şi tinerilor din România, susţine medicul Octavian Jurma. Omicron poate tripla numărul de internări în spitale în categoria de vârstă 0-39 ani.

2827 afișări
Imaginea articolului Octavian Jurma, semnal de alarmă: foarte posibil, Omicron va fi un val al copiilor şi tinerilor în România

Octavian Jurma, semnal de alarmă: foarte posibil, Omicron va fi un val al copiilor şi tinerilor în România

Potrivit lui Octavian Jurma, varianta Omicron este aparent „mai blândă” decât Delta pentru că nu creşte numărul persoanelor spitalizate, chiar dacă există un număr mai mare de infectari.

Totuşi, analiza arată că a crescut numărul copiilor şi al tinerilor spitalizaţi (categoria 0-39 ani).

„Chiar dacă scăderea aparentă a virulenţei Omicron poate fi o consecinţă a acestei migraţii în zona tinerilor unde severitatea şi mortalitatea sunt mai scăzute decât la vârstnici, creşterea spitalizărilor va duce inevitabil şi la creşterea numărului de decese tot în această categorie. Nu ştim care va fi profilul demografic al valului Omicron în Europa, dar în România se pare că deciza a fost luată să repetăm "succesul" din valul 4-Delta. E foarte posibil deci ca valul Omicron să fie un val al copiilor şi tinerilor şi în România”, susţine Jurma.

Specialistul mai susţine că relaxarea măsurilor, vacanţele şi apoi redeschiderea şcolilor vor alimenta valul 5 al pandemiei.

„Dacă acesta va fi alimentat în următoarele săptămâni de relaxarea, socializarea şi vacanţele de sărbători şi apoi de deschiderea şcolilor în format fizic imediat după revenirea din vacanţe, avem aproape o certitudine că şi valul Omicron va debuta la două săptămâni după deschiderea şcolilor, undeva în a două jumătate a lunii ianuarie”, adugă Octavian Jurma.

Medicul estimează că Omicron poate tripla numărul de internări în spitale în categoria de vârstă 0-39 ani.

„Rămâne de văzut dacă românii vor fi la fel de insensibili dacă pandemia va începe să ceară tribut şi dintre copiii noştri, cum a fost când pandemia a decimat bătrânii noştri. Să sperăm că cei în vârstă nu vor spune şi ei "lasă că mor doar tinerii". Dacă încă nu ţi-ai vaccinat copiii, cred că aceste grafice vorbesc de la sine: vaccineaza-i, acum!”, este mesajul specialistului.

Totuşi, Octavian Jurma spune că autorităţile au timp să ia măsuri împotriva următorului val al pandemiei.

„Pe de altă parte nu e cazul să intrăm în panică. Omicron are nevoie de 2-4 săptămâni pentru a deveni dominantă şi a produce debutul unui val, deci nu este o ameninţare iminentă. Delta este încă în scădere şi nu mai poate produce un nou val. Pandemia este un duşman onorabil şi ne da un răgaz să ne tragem sufletul că să ne pregătim pentru noul val. Putem să ne bucurăm de sărbători dacă adăugăm şi câteva măsuri elementare de siguranţă. Până la urmă cel mai important dar este că cei care ne sunt dragi sunt în viaţă şi sănătoşi. Tot ce avem de făcut este să ne asigurăm că vor rămâne aşa şi după ce ne întâlnim cu ei”, a precizat Octavian Jurma.

Două cazuri de infectare cu Omicron au fost confirmate în România de la apariţia variantei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici