Un procuror italian acuză OMS că împiedică o anchetă referitoare la gestionarea pandemiei Covid-19 de autorităţile din Italia

  • Procurori italieni acuză OMS că a împiedicat o anchetă referitoare la gestionarea proastă a pandemiei Covid-19 de către autoriţăţile din Italia.
  • Procurorii învestighează dacă oficialii OMS au ajutat Ministerul Sănătăţii italian să acopere faptul că autorităţile nu au actualizat planul de combatere a unei pandemii din 2006.
  • Aproape 116.000 de oameni au murit din cauza Covid-19 în Italia.
545 afișări
Imaginea articolului Un procuror italian acuză OMS că împiedică o anchetă referitoare la gestionarea pandemiei Covid-19 de autorităţile din Italia

Procuror italian acuză OMS că împiedică o anchetă referitoare la gestionarea pandemiei Covid-19 de autorităţile din Italia

Un procuror italian a acuzat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) că a împiedicat investigarea acuzaţiilor referitoare la un raport despre gestionarea defectuoasă a pandemia de coronavirus de către autorităţile din Italia.
 
Procurorii din oraşul Bergamo din nordul Italiei, epicentrul pandemiei COVID-19 în 2020, investighează, de asemenea, acuzaţiile că oficialii OMS au ajutat Ministerul Sănătăţii italian să acopere faptul că autorităţile nu au actualizat planul de combatere a unei pandemii din 2006.
 
"Până acum ne-am lovit doar de un perete de cauciuc," a declarat procurorul Maria Cristina Rota pentru Reuters.
 
Purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, a negat că agenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite obstrucţionează justiţia.
 
„Este practica OMS de a asista întotdeauna autorităţile locale în probleme de acest gen dacă ni se solicită şi este adecvat. OMS analizează în prezent o cerere de asistenţă judiciară internaţională din partea parchetului din Bergamo”, a adăugat acesta.
 
Aproape 116.000 de oameni au murit din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2 în Italia, al doilea cel mai mare număr din Europa după Marea Britanie, ţara înregistrând încă sute de decese în fiecare zi.
 

OMS, acuzată că nu a transmis citaţiile personalului său

Procurorul Rota a declarat că OMS, cu sediul la Geneva, a respins o cerere iniţială pentru asistenţă şi a cerut ca orice întrebare să fie 
transmisă prin canale diplomatice oficiale. Aceasta a fost făcută pe 8 martie, dar procurorii nu au primiti niciun răspuns, a  mai precizat Cristina Rota.
 
De asemenea, procurorul suţine că OMS nu a transmis citaţiile personalului său pentru a da declaraţii în calitate de martori. ”Într-adevăr, a încurajat pe toată lumea să nu apară,” a spus Rota.
 
În calitate de organizaţie internaţională, OMS a declarat că personalul său are imunitate diplomatică, iar purtătorul de cuvânt a spus că procurorii nu au trimis o cerere de renunţare la imunitate şi nu au furnizat contextul în care a fost emisă citaţia.
 
Procurorii din Bergamo au deschis anul trecut o investigaţie cu privire la modul în care guvernul a gestionat pandemia şi analizează acuzaţiile potrivit cărora OMS ar fi conspirat cu Roma pentru a ascunde un raport incriminator redactat chiar de cercetătorii organizaţiei cu privire la deficienţele sistemului de sănătate italian.
 
Raportul a fost postat pe website-ul OMS în data de 12 mai 2020, dar a fost retras în ziua următoare. În raport se arăta că planul italian pentru o posibilă situaţie de pandemie nu mai fusese actualizat din anul 2006, iar reacţia spitalelor locale a fost „improvizată, haotică şi creativă”.

Francesco Zambon, autorul principal al raportului OMS, a demisionat din agenţie luna trecută.

Purtătorul de cuvânt al OMS a declarat că raportul a fost publicat prematur şi nu s-au urmat paşii necesari pentru publicarea raportului 
 
"Datele şi informaţiile conţinute în raport nu primiseră autorizarea finală şi conţineau inexactităţi şi neconcordanţe. Dacă acţiunile cerute ar fi fost completate, raportul ar fi putut fi publicat normal sau, respectiv, republicat," a declarat Christian Lindmeier.
 
Procurorii investighează dacă OMS a retras raportul la cererea lui Ranieri Guerra, un consilier special al agenţiei. Guerra a fost director general pentru sănătatea preventivă la Ministerul italian al Sănătăţii între 2014 şi 2017 şi, ca atare, a fost responsabil pentru planul pandemiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici