Video Reportaj EXCLUSIV în principalul spital din Transilvania care luptă să salveze vieţile bolnavilor de Covid-19. Niciun cadru medical nu s-a infectat cu coronavirus şi s-au înregistrat doar şase decese

  • Spitalul Clinic de Boli Infecţiose din Cluj a fost primul spital din Transilvania care a tratat pacienţi infectaţi cu COVID-19
  • Tot aici s-au făcut primele teste. De la o capacitate de 40 de teste într-o zi, acum s-a ajuns la 280
  • Din cei 353 de pacienţi internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj doar şase au decedat
  • Conducerea spitalului a luat măsuri stircte, a instruit personalul şi niciun cadru medical nu s-a infecatat cu coronavirus
  • Medic: Eram doar colegi. La începutul pandemiei am devenit prieteni, iar acum suntem o familie
6064 afișări

Dacă te întrebi cum se organizează un spital în vreme de epidemie, ca să facă faţă urgenţelor şi cazurilor grave, la Spitalul de Boli infecţioase din Cluj găseşti răsăpunsul. Aici medicii au fost pregătiţi ca la carte pentru lupta cu COVID. O echipa Mediafax a fost pe toate secţiile din zona roşie. Iată ce a găsit.

„Ne aflăm pe o secţie dedicată pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, practic este zona roşie. Pe holuri aveam zone de îmbracare – dezbrăcare.Vedeţi aici este zona de murdar, zona de curat, ne spune un medic.

Îngrijorată de ce se întâmpla în Italia, conducerea spitalului s-a pregătit din timp de ce putea fi mai rău. S-au aplicat noi protocoale, au fost instruite cadrele medicale şi s-au montat chiar şi uşi de delimitare a zonelor roşii.

Ioan Mureşan, manager Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj: La început ne-am descurcat foarte greu singuri. Găseam echipamente medicale astăzi la un preţ mâine la un alt preţ de 10 ori mai mare. Ne-am adaptat, am eliminat toată activitatea care era înainte, am creat condiţii în spitalul nostru de a se putea extinde secţia de terapie intensivă până la 100 de paturi.

Lupta dintre viaţă şi moarte se dă pe secţiile de terapie intensivă. De la 9 paturi, spitalul are acum 20, dar s-au creat condiţii ca să se poată ajunge până la 100 de paturi în caz de nevoie.  Aici mărturiile cadrelor medicale sunt tulburătoare.

Viorica Cozma, asistent medical ATI: Am avut soţ şi soţie care amândoi au fost contaminaţi. Întâi a decedat soţul şi pe urmă doamna. S-a făcut tot ce s-a putut şi cu toate acestea evoluţia lor nu a fost spre bine. Ne încărcăm negativ pentru că vezi că omul acela suferă, dar trebuie să nu punem la suflet, altfel nu rezişti psihic.”

Regulile sunt păstrate cu sfinţenie de toate cadrele medicale şi nimeni nu a fost infecat. Nu doar medicii au fost instruiţi aici, ci şi pacienţii.

„Să ridicaţi tricoul. Pacienţii aşa ne aşteaptă la vizită. Haideţi să suflăm adânc cu gura deschisă. Super! şi tensiunea aşa cum suntem obişnuiţi în fiecare dimineaţă. Cum sunteţi? Bine.", îi trasmite un medic pacientului.

Binele, însă, nu se mai simte atunci când apare dorul de cei dragi.

Alin Trif, pacient: Sunt de opt zile. Vă este dor de copii? Vai, vorbesc cu ei şi îi văd acolo pe telefon, de ei mi-e cel mai dor.

La fel simt şi medicii.

Teodora Iacob, medic specialist boli infecţioase: Pentru noi, medicii, să nu îţi vezi familia, este crunt. E foarte greu. Dacă acum un an eram colegi, la debutul pandemiei am devenit prieteni, iar acum suntem o familie. Familia s-a format aici între noi.

Şapte zile din şapte, la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj se lucrează încontinuu. În timp ce medicii tratează pacienţii, în laboratorul spitalului se fac chiar şi 280 de teste într-o zi.

Medic: Aici se vede un rezultat al unei probe deja terminate. Este un test pozitiv.

La mai mult de două luni de la izbucnirea epidemiei, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj se poate lăuda cu rezultate foarte bune: a avut până acum 353 de pacienţi internaţi şi doar şase au decedat.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici