Simptome Covid-19: Care sunt cele trei tipuri de evoluţie a bolii

Un studiu publicat în The Lancet, realizat pe primii cinci pacienţi cu coronavirus internaţi în Franţa, descoperă că există trei imagini clinice diferite ale evoluţiei patologiei.

19165 afișări
Imaginea articolului Simptome Covid-19: Care sunt cele trei tipuri de evoluţie a bolii

Sursa foto: Profimedia

Un nou studiu, publicat în prestigioasa revistă The Lancet Infectious Diseases oferă detalii despre trei posibilităţi diferite pentru evoluţia imaginilor clinice ale noului coronavirus. Acesta se referă la primele cinci cazuri de Covid-19 identificate în Franţa si în Europa, între 24 şi 29 ianuarie, internati la spitalul Bichat din Paris şi la spitalul universitar din Bordeaux (Gironde).

Acesta a fost realizat de echipele de la departamentul de boli infecţioase şi tropicale din aceste două spitale, în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea din Paris, Inserm şi Institutul Pasteur, Hospices Civils de Lyon, CNRS - UMR 5308, Ecole normale supérieure de Lyon şi Universitatea Claude-Bernard-Lyon.
Detectate iniţial de Institutul Pasteur aceste cazuri se referă la trei bărbaţi (în vârstă de 31, 48 şi 80 de ani) şi două femei (30 şi 46 de ani), toate de origine chineză, care au călătorit în Franţa din China, la mijlocul lunii ianuarie.

„În ciuda numărului foarte limitat de pacienţi, lucrarea desfăşurată, care a fost publicată pe 27 martie 2020 în revista The Lancet Boli Infecţioase, a făcut posibilă identificarea a trei tipuri foarte diferite de prezentare clinică ", scrie AP-HP într-un comunicat de presă, potrivit LeParisien. 

Uneori boala se agravează în 10 zile

„Primul tip este o prezentare clinică limitata, foarte puţin simptomatică, cu evoluţie spontană rapid favorabilă, în ciuda prezenţei puternice a virusului SARS-CoV-2 la nivelul nazofaringian de la începutul bolii”.

„Al doilea tip de prezentare are două faze. Cu o fază iniţială fara probleme şi o înrăutăţire la aproximativ 10 zile de la debutul bolii, în ciuda unei scăderi a încărcăturii virale în această perioadă in probele nazofaringiene ”.

"Al treilea tip este o prezentare severă, care progresează rapid la insuficienţa multiplă a organelor, cu o încărcare virală persistentă ridicată în tractul respirator inferior şi superior şi detectarea viruşilor în plasmă."

Forma severă apare imediat la pacientul în vârstă

Studiul adaugă că aceste trei imagini clinice diferite au apărut în profiluri de pacient destul de distincte: „forma usoara la cei doi pacienţi femei, forma cu două faze la cei doi pacienţi tineri şi forma severă imediat la pacientul în vârstă”.

„În ciuda timpului şi a evenimentelor care au trecut de la descrierea primelor cazuri, această tipologie a diferitelor prezentări clinice pare a fi confirmată prin experienţa clinică în faza epidemică. Pare interesant să înţelegem mai bine istoria naturală a bolii COVID-19 şi să contribuim la managementul terapeutic adaptat fiecărei situaţii ", consideră, într-un comentariu citat în comunicat, profesorul Xavier Lescure, primul autor al acestui studiu , adjunct al profesorului Yazdan Yazdanpanah, şeful departamentului de boli infecţioase şi tropicale al spitalului Bichat şi ultimul autor al acestui studiu iniţiat sub egida reţelei REACTING.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici