STUDIU. Coronavirusul poate să rămână pe masca de protecţie până la 7 zile. Cum ne ferim de el

  • Toată lumea e sfătuită să poarte mască de protecţie la ieşirea din casă
  • Chiar şi măstile din bumbac sau fularele sunt recomandate acum
  • Măştile pot fi adevărate capcane, avertizează cercetătorii
5110 afișări
Imaginea articolului STUDIU. Coronavirusul poate să rămână pe masca de protecţie până la 7 zile. Cum ne ferim de el

STUDIU. Coronavirusul poate să rămână pe masca de protecţie până la 7 zile. Cum ne ferim de el

Coronavirusul dispare în 3 ore de pe hârtie, însă poate să reziste chiar şi o săptămână pe bancnote, oţel inoxidabil sau plastic, spun cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong.Dar virusul nu poate să reziste dezinfectanţilor, înălbitorului sau săpunului cu apă, mai spun ei.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a revenit asupra recomandării iniţiale în privinţa măştii şi a recomandat tuturor să-şi acopere gura şi nasul la activităţile în afara gospodăriei.

Un studiu efectuat de cercetători de la Universitatea din Hong Kong susţine că virusul care provoacă COVID-19 rezistă pe oţel inoxidabil şi plastic până la 4 zile, iar pe suprafaţa exterioară a unei măşti de protecţie timp de o săptămână! Coronavirusul poate fi însă exterminat cu dezinfectanţii folosiţi la curăţenia obişnuită în casă, inălbitor sau săpunul care trebuie oricum să ne spălăm pe mâini.

Măştile din bumbac sunt şi ele recomandate acum de OMS, însă acestea trebuie spălate la peste 60 de grade imediat după folosire şi presate cu fierul de călcat.

"Coronavirusul este foarte stabil într-un mediu favorabil, dar este îndepărtat de dezinfectanţii comuni", reiese din studiul efectuat în Hong Kong de Leo Poon Lit-man şi Malik Peiris, virusologi de profesie.

Ei au testat cât timp poate supravieţui noul coronavirus pe diverse suprafeţe, la temperatura camerei.

Pe foi de hârtie sau şerveţele a rezistat mai puţin de trei ore, în timp ce pe lână sau material textil, o haină standard din bumbac de laborator, coronavirusul a dispărut până a doua zi.

Pe sticlă şi bancnote, virusul era evident şi a doua zi, însă a dispărut până în ziua a patra, în timp ce pe oţelul inoxidabil şi pe plastic, virusul s-a menţinut între patru şi şapte zile.
 

"E foarte important să nu atingi masca cu mâna dacă o porţi!"



Cercetătorii au constatat că noul coronavirus trăieşte şi pe stratul exterior al unei măşti chirurgicale până la 7 zile. "Din acest motiv, dacă porţi o mască chirurgicală, e foarte important să nu atingi exteriorul ei. Deoarece îţi poţi contamina mâinile şi dacă atingii ochii, virusul se transferă de pe mâini la ochi", spune Peiris.

Pe toate suprafeţele, cantitatea coroanavirusului s-a redus destul de rapid cu timpul, a mai descoperit studiul, care nu poate să spună dacă virusul poate fi contactat de pe suprafeţe şi nu doar prin contact direct. Toate măsurătorile au fost făcute cu unelte de laborator, cu prin contact cu mâinile cum ar fi într-o situaţie reală.

Cea mai bună metodă pentru a evita infecţia cu coronavirus rămâne spălarea pe mâini şi în general igiena bună. "Dacă vrei să te protejezi trebuie să menţii o igienă bună, să te speli pe mâini şi să nu-ţi atingi faţa, gura sau nascul fără să te speli înainte", spune profesorul Poon.

Cât despre obiectele pe care le cumpărăm de la magazin, acesta spune. "Dacă eşti îngrijorat, poţi lăsa alimentele non perosabile în pungă timp de o zi în bucătărie, fără să le atingi. Asta ar reduce concentraţia virusului cu mult. Dar cel mai important e să te speli pe mâini", a mai spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici