A murit Eva Mozes Kor, născută în România, supravieţuitoare a experimentelor de tortură ale lui Mengele | VIDEO

Eva Mozes Kor, o supravieţuitoare de origine română a Holocaustului, a murit joi, la vârsta de 85 de ani, la doar câţiva kilometri depărtare de Auschwitz, la 75 de ani de la momentul închiderii sale în lagăr, unde a fost torturată de Josef Mengele, potrivit usatoday.com.

3454 afișări
Imaginea articolului A murit Eva Mozes Kor, născută în România, supravieţuitoare a experimentelor de tortură ale lui Mengele | VIDEO

A murit Eva Mozes Kor, născută în România, cea mai cunoscută supravieţuitoare a experimentelor de tortură ale lui Mengele (Imagine: candlesholocaustmuseum.org)

Kor a murit în Cracovia, Polonia, unde se afla într-o tabără educaţională împreună cu reprezentanţii CANDLEs Holocaust Museum and Education Center din Terre Haute, statul american Indiana. Ca ghid în acest fost lagăr de concentrare nazist, Eva Mozes făcea ceea ce ştia mai bine să facă, să-şi educe semenii spunându-le propria sa poveste.

La vârsta de zece ani, viaţa se schimba radical pentru Eva Mozes Kor şi pentru sora ei geamănă, Miriam.

Cele două, născute în România, au fost duse în lagărul nazist de la Auschwitz alături de părinţi şi alte două surori mai mari, ucişi toţi în camera de gazare. Gemenele au fost însă alese pentru a fi supuse unor experimente medicale oripilante. Timp de două luni, "îngerul morţii" nazist, medicul Josef Mengele, le-a torturat injectându-le cu combinaţii de germeni.

În pofida coşmarului prin care a trecut, Eva Mozes Kor a ajuns să aibă compasiune şi să îi ierte pe torţionarii nazişti. În plus, ea l-a adoptat neoficial pe Rainer Hoess, nepotul comandantului nazist Rudolf Hoess, care a coordonat campania de omorâre a 1,1 milioane de persoane în lagărul de la Auschwitz.

La câteva decenii de la sfârşitul celui de-Al II-lea Război Mondial, Eva, care locuia deja în SUA, în Terre Haute, Indiana, din 1960 - sora sa, Miriam, rămăsese în Israel -, a primit un e-mail de la Rainer Hoess. Acesta întrerupsese toate legăturile cu familia lui şi şi-a exprimat dezgustul privind activităţile bunicului său - spânzurat în anul 1947 pentru crimele comise.

"Sunt mândră să îi fiu bunică", declara Eva Mozes Kor despre Rainer Hoess, în urmă cu patru ani. "Îl admir şi îl iubesc. Simţea nevoia iubirii din partea familiei pe care nu a avut-o niciodată", afirma femeia.

"Am descoperit că am o putere", mai spunea aceasta în 2017. "Ceea ce spun tuturor este că tu - orice victimă, orice persoană rănită - ai aceeaşi putere. Cea de a ierta. Şi ceea ce face această putere, iertarea, nu are nimic cu torţionarul. Are de-a face cu felul de a simţi al victimei", mai spunea Mozes.

Abia în anii 1970, după difuzarea unei miniserii TV, "Holocaust", Kor a fost capabilă să îşi spună povestea public şi să devină o sursă de inspiraţie. În 1984, a fondat CANDLEs (Children of Auschwitz Nazi Deadly Lab Experiments Survivors), iar muzeul asociat a fost inaugurat în 1995.

Viaţa lui Kor a fost subiectul mai multor documentrare, inclusiv "Eva: A-7063", lansat în 2018. În luna mai, Indiana Historical Society i-a acordat titlul Indiana Living Legend.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici