Actriţa Dina Cocea a încetat din viaţă

Actriţa Dina Cocea a încetat din viaţă, în noaptea de luni spre marţi, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde fusese internată în urmă cu câteva zile.

600 afișări
Imaginea articolului Actriţa Dina Cocea a încetat din viaţă

Actriţa Dina Cocea a încetat din viaţă (Imagine: Mediafax Foto)

 

Actriţa Dina Cocea, care a decedat în noaptea de luni spre marţi în urma unui stop cardiac, şi-a dedicat întreaga viaţă artei teatrale româneşti, pe scenă, ca organizator de teatru, ca scriitoare, dar şi ca pedagog şi iniţiator al modernizării teatrului din România.

În cei aproape 70 de ani de activitate, Dina Cocea a demonstrat că este nu numai o actriţă de mare talent, dar şi un bun director de instituţii teatrale, o personalitate cu o cultură deosebită, un publicist de succes, un pedagog şi unul dintre oamenii care au ajutat la modernizarea teatrului românesc.

Dina Cocea s-a născut pe 27 noiembrie 1912, la Bucureşti, într-o familie de artişti. A fost fiica scriitorului N. D. Cocea şi a actriţei Alice Cocea, la rândul ei fiică a lui Constantin Mille. De asemenea, a fost sora lui Tantzy Cocea.

Celebra actriţă şi-a făcut studiile de actorie la Paris, debutând în capitala Franţei, în 1934, şi apoi, în 1935, la Teatrul "Comedia" din Bucureşti, în piesa "Adevăratul Iacob".

Dina Cocea a jucat mult pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, dar a cochetat şi cu apariţiile pe marile ecrane, debutând, în 1939, în filmul "O noapte de pomină" şi continuând cu producţii precum "Neamul Şoimăreştilor", "Ştefan cel Mare", "Cantemir" şi "Iancu Jianu".

Între anii 1941 şi 1949, a fost director la Teatrul Nostru, o companie înfiinţată de ea, şi la Studioul Teatrului Nostru, după care, în perioada 1952 - 1962, a fost Decan al Facultăţii de Teatru din Bucureşti.

Începând cu 1956, Dina Cocea a reprezentat România la congrese internaţionale şi manifestări organizate de ONU şi UNESCO, iar între 1979 şi 1989, a fost Preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Artă din Instituţiile Teatrale şi Muzicale.

Dacă rolurile în filme au fost puţine, în jur de zece, Dina Cocea a jucat în peste o sută de spectacole de teatru, teatru radiofonic şi teatru pentru televiziune. Printre partenerii săi de scenă s-au numărat mari actori, precum Toni Bulandra, George Vraca şi Fory Etterle.

Totodată, actriţa a desfăşurat o prestigioasă activitate în domeniul eseisticii şi publicisticii, făcând critică şi cronică dramatică.

Ca pedagog, printre succesele Dinei Cocea se numără artişti precum Sanda Manu, Valeriu Moisescu, Radu Penciulescu, Lucian Pintilie, Dumitru Dinulescu, Gheorghe Dinică şi Marin Moraru.

Din 2001, Dina Cocea a fost Societar de onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti. De asemenea, Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică i-a acordat actriţei Dina Cocea titlul de Doctor Honoris Causa.

Dina Cocea a murit în noaptea de luni spre marţi în urma unui stop cardiac, la vârsta de 96 de ani. Actriţa fusese internată marţea trecută, în comă, la Secţia de terapie intensivă a Spitalului de Urgenţă Floreasca.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici