Actriţa Ileana Stana-Ionescu, cetăţean de onoare al Capitalei

Actriţa Ileana Stana-Ionescu va primi titlul de cetăţean de onoare al Capitalei „în semn de mulţumire pentru contribuţia adusă la dezvoltarea şi promovarea teatrului românesc”, au votat, joi, consilierii în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

299 afișări
Imaginea articolului Actriţa Ileana Stana-Ionescu, cetăţean de onoare al Capitalei

Actriţa Ileana Stana- Ionescu, cetăţean de onoare al Capitalei

Ileana Stana-Ionescu va primi titul de cetăţean de onoare al Capitalei, potrivit unui proiect votat, joi, în CGMB.

Actriţa s-a născut în 1936, la Brad, judeţul Hunedoara. A fost deputat de Bucureşti în legislatura 2000-2004, ca reprezentantă a minorităţii italienilor din România.

A debutat ca actriţă în 1955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reşiţa, în rolul lui Agnes din „Şcoala femeilor” de Moliere. A jucat pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ şi la Teatrul Naţional Bucureşti. a jucat în filme precum „Păcală” (1974), „Tufă de Veneţia” (1977), „Eu, tu şi.... Ovidiu” (1978), „Dumbrava minunată” (1980), „Alo! Aterizează străbunica” (1981) şi „Cuibul de viespi” (1986).

„Ileana Stana-Ionescu a primit, printre altele, placheta de aur UARF pentru merite deosebite în dezvoltarea artei şi culturii cinematografice, premiul de Excelenţă al galei UNITER, trofeul <<Dyonisos>> pentru <<O batistă în Dunăre>> de D. R. Popescu, regia Ion Cojar, premiul ACIN România pentru rolul secundar în filmul <<Aici nu mai locuieşte nimeni>>, regia Malvina Urşianu, premiul de itnerpretare feminină pentru rolul Coana Safta – Anton Pann”de Lucian Blaga la Festivalul Lucian Blaga, precum şi Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu ocazia celebrării unui veac de film românesc”, se arată în expunerea de motive a proiectului aprobat joi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici