Băsescu, la aniversarea Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti: Arta românească a continuat să existe în ciuda presiunilor totalitare

Preşedintele Băsescu a transmis miercuri un mesaj cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, arătând că este important de amintit faptul că arta româneascã a continuat sã existe, în ciuda ideologiei şi a presiunilor politice totalitare.

209 afișări
Imaginea articolului Băsescu, la aniversarea Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti: Arta românească a continuat să existe în ciuda presiunilor totalitare

Traian Băsescu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Potrivit şefului statului, manifestãrile prilejuite de aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Universitãţii Naţionale de Arte din Bucureşti (UNARTE) conturează un moment important în istoria învăţământului superior din România într-un domeniu care a dat nume sonore şi opere de artă remarcabile, impunând, astfel, identitatea ţării noastre în conştiinţa europeană.

“Împărăşesc emoţia acestei aniversări şi, în acelaşi timp, doresc să îi felicit pe reprezentanţii Universităţii, profesori şi absolvenţi deopotrivă, care au ştiut să confere acestui moment o însemnătate aparte, prin organizarea unor evenimente culturale de înaltă ţinută, în parteneriat cu instituţiile culturale din România, şi prin prezenţa la Bucureşti a unor artişti importanţi care fac cunoscută arta românească întregii lumi”, scrie preşedintele Traian Băsescu în mesajul aniversar.

Şeful statului precizează că omagiem astăzi fondarea unei instituţii în cadrul căreia şi-au găsit cea mai bună cale de exprimare cultura, spiritualitatea şi creativitatea unui popor, a unei naţiuni şi adaugă faptul că Universitatea Naţionaă de Arte din Bucureşti se înscrie în eforturile de a moderniza şi de a ridica la standard european învăţământul superior românesc.

“Graţie acestei iniţiative educaţionale, artiştii români au şansa de a intra într-un dialog rodnic cu artiştii europeni, împărtăşind publicului larg, prin vocaţia lor, valorile unei Europe care şi-a manifestat, încă de la originile sale, nevoia de a se defini prin Artă. În acest moment de sărbătoare este important să amintim faptul că arta românească a continuat să existe, în ciuda ideologiei şi a presiunilor politice totalitare. Aniversarea de astăzi şi afinităţile profunde, păstrate şi cultivate între arta românească şi arta europeană, dovedesc faptul că rezistenţa prin cultură rămâne o formã privilegiată de perpetuare a valorilor profunde care ne definesc”, se mai arată în mesajul preşedintelui.

Traian Băsescu îşi exprimă speranţa că “această bogăţie a viziunilor artistice şi a stilurilor abordate de şcoala românească de arte va fi continuată de tinerii artişti care, prin vocaţia şi talentul lor, vor trebui să confirme în viitor profunzimea culturii noastre şi a modelelor care, de la arta clasică la avangardă, au inspirat-o şi i-au conferit perenitate”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici