Cazul Caracal: Trei posturi de televiziune, amendate de CNA pentru că au difuzat înregistrările de la 112 cu vocea Alexandrei

Trei posturi de televiziune, Digi 24, Realitatea TV şi România TV, au fost amendate de CNA pentru difuzarea vocii victimei din înregistrările de la 112 în relatările cazului Caracal, totalul amenzilor depăşind suma de 100.000 de mii de lei, a confirmat, pentru MEDIAFAX, Radu Herjeu, membru CNA.

958 afișări
Imaginea articolului Cazul Caracal: Trei posturi de televiziune, amendate de CNA pentru că au difuzat înregistrările de la 112 cu vocea Alexandrei

Cazul Caracal: Trei posturi de televiziune, amendate de CNA pentru difuzarea vocii victimei

Digi24, Romania TV şi Realitatea TV au primit amenzi de câte 35.000 de lei fiecare pentru că au difuzat şi vocea Alexandrei Măceşanu, în ciuda rugăminţii formulate iniţial de familia victimei. Alte posturi monitorizate, ca Antena 3 sau B1 ca şi televiziunile generaliste nu au fost sancţionate, optând să difuzeze numai vocea operatorului de la numărul de urgenţă, nu şi replicile adolescentei care cerea ajutor.

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au votat iniţial pentru două sume diferite propuse pentru amendă, 25.000 şi 50.000, fără ca vreuna să obţină numărul de voturi necesar pentru a fi adoptată. Soluţia care a avut succes a fost o valoare intermediară a amenzii, de 35.000 de lei. Trei membrii CNA au votat împotriva tuturor propunerilor, Cristina Pocora, Dorina Rusu şi Alexandru Kocsis. Cei care au susţinut soluţia amenzii au fost Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Ramona Sorescu, Radu Călin Cristea, Orsolya Bosos, Monica Gubernat, Nicolae Bălaşa şi Gabriel Tufeanu, potrivit surselor MEDIAFAX.

Sancţiunea a fost adoptată pentru încălcarea punctului 2 din Art. 39 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit căruia ”difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”.

”Întrunit în şedinţa publică din 26.09.2019, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite pentru modul în care au fost difuzate convorbirile telefonice avute de Alexandra Măceşanu la numărul 112. Au fost monitorizate emisiuni informative şi de dezbateri din zilele de 30 şi 31.07.2019 transmise de posturile Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Naţional TV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, România TV şi TVR 1. Constatând încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, Consiliul a decis să sancţioneze cu câte o amendă de 35.000 de lei posturile Digi 24, Realitatea TV şi România TV care au difuzat înregistrările cu vocea Alexandrei”, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

În aceeaşi şedinţă, ca urmare a analizării rapoartelor de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate, CNA a decis să aplice postului România TV şi o amendă de 10.000 de lei, deoarece ”la difuzarea emisiunii „Breaking News - Ediţie Specială” din data de 15.08.2019, nu au fost respectate prevederile art. 34 alin. (1) şi nici dispoziţiile art. 40 alin. (2) şi (4), art. 64 alin. (1) lit. b) şi art. 66 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual”, potrivit cărora ”Orice persoană are dreptul la propria imagine” (Art. 34 - 1) şi .”În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (…) (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea” (Art. 40)”.arată comunicatul CNA.

De asemenea, postul România TV a fost sancţionat şi cu o somaţie publică privind faptul că emisiunea „Breaking News” din 26.08.2019, radiodifuzorul nu a ţinut cont de prevederile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului., arată textul remis MEDIAFAX de către Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul din CNA, potrivit cărora ”În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (…) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.

Taguri:
cna,
sancţiuni,
caracal

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici