China acuză că iPhone prezintă riscuri de securitate, Apple respinge posibilitatea

Funcţia de localizare cu care este prevăzut iPhone prezintă riscuri de securitate, potrivit televiziunii de stat din China, acuzaţie respinsă de Apple, care a dat asigurări clienţilor că această funcţie nu poate fi folosită pentru identificarea activităţilor utilizatorilor, relatează Bloomberg.

421 afișări
Imaginea articolului China acuză că iPhone prezintă riscuri de securitate, Apple respinge posibilitatea

Iphone (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Funcţia iPhone poate colecta date care ar putea avea ca rezultat scurgerea de informaţii de stat, potrivit postului public de televiziune care l-a citat pe Ma Ding, şeful institutului pentru securitate online de la Universitatea de Securitate Publică din China.

Apple a reacţionat pe site-ul companiei din China că "nu a lucrat niciodată cu vreo agenţie guvernamentală, din nicio ţară, pentru a crea vreo uşă din spate la produsele sau serviciile companiei".

Funcţia de localizare este folosită la accelerarea aplicaţiilor proiectate să arate utilizatorilor iPhone unde se află, precum şi să îi ajute în timpul şofatului, pentru a evita aglomeraţia. Această funcţie poate fi oprită, iar informaţiile legate de locul unde se află utilizatorul sunt stocate doar în telefon, protejat de parola acestuia, nefiind disponibile pentru alte persoane, a precizat compania americană.

"Apreciem efortul televiziunii CCTV de a ajuta la educarea clienţilor în acest domeniu pe care îl considerăm foarte important. Dorim să ne asigurăm că toţi clienţii din China cunosc ce facem şi ce nu facem atunci când este vorba despre confidenţialitate şi date persoane", potrivit comunicatului Apple.

Apple, Microsoft, Google şi Facebook se află printre companiile americane criticate de presa de stat din China, pe fondul escaladării acuzaţiilor legate de spionaj cibernetic şi hacking.

Tensiunile au apărut în urma punerii sub acuzare a cinci ofiţeri de armată chinezi, pentru că ar fi pătruns în sistemele IT ale unor companii americane, precum şi a dezvăluirilor făcute anul trecut de fostul contractor al Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA Edward Snowden.

Luna trecută, un comentariu de pe un microblog al publicaţiei People’s Daily afirma că Apple, Microsoft, Google şi Facebook au colaborat la un program american secret de monitorizare a Chinei.

Televiziunea de stat CCTV a relatat anterior că autorităţile unei provincii chineze au fost sfătuite de un profesor să nu cumpere computere cu sistemul Windows 8, din cauza posibilelor riscuri legate de securitatea informaţiilor.

Informaţiile referitoare la iPhone au venit după ce autorităţile centrale chineze au cerut unor trei operatori de telefonie mobilă de stat să reducă cheltuielile de marketing, întrucât cheltuiesc prea mult pentru subvenţionarea şi promovarea unor aparate de tipul telefoanelor Apple, au declarat surse apropiate situaţiei.

Compania China Mobile Communications a început comercializarea iPhone în ianuarie, după şase ani de negocieri.

Reducerea subvenţiilor ar face mai costisitoare produse precum iPhone sau Galaxy S5 al Samsung, favorizând producătorii autohtoni de telefoane mai ieftine, ca Xiaomi, Lenovo şi Coolpad Group.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici