Cimitirul Bellu va fi inclus pe harta obiectivelor cultural-turistice europene

Cimitirul Bellu va fi inclus ca punct de reper pe harta obiectivelor cultural-turistice europene, la solicitarea Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane Bucureşti, care din iunie a devenit membru cu drepturi depline în Associations of Significant Cemeteries in Europe (ASCE).

209 afișări
Imaginea articolului Cimitirul Bellu va fi inclus pe harta obiectivelor cultural-turistice europene

Cimitirul Bellu va fi inclus pe harta obiectivelor cultural-turistice europene (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Prin aderarea la ASCE, în calitate de membru cu drept de vot, conducerea ACCU a propus Cimitirul Bellu ca punct de reper semnificativ pe harta obiectivelor cultural-turistice europene, alături de alte 83 de asemenea aşezăminte, răspândite în Spania, Cehia, Polonia, Suedia, sau Italia. Propunerea a fost acceptată de către ASCE, care doreşte prin statutul său să atragă atenţia cetăţenilor europeni cu privire la valorile culturale şi istorice pe care cimitirele reprezentative le adăpostesc şi la protejarea acestor valori", se arată într-un comunicat de marţi al Primăriei Capitalei.

Conducerea Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane a propus Cimitirul Bellu ca punct de reper pe harta obiectivelor cultural-turistice europene pentru ca acesta să fie o mărturie a istoriei României moderne şi contemporane, fiind un muzeu de artă cuprinzând o imensă colecţie de sculpturi ale unor autori români şi străini, dar şi monumente arhitectonice, a precizat municipalitatea.

Cimitirul Bellu, unul dintre cele mai mari cimitire din România, unde sunt înmormântate multe personalităţi ale istoriei şi culturii româneşti, se întinde pe un teren donat administraţiei în 1853 de către baronul Barbu Bellu şi a fost deschis în 1858. În cimitir se află cele mai importante lucrări funerare ale marelui arhitect Ion Mincu, între care mausoleul Ghica şi cel al Cantacuzinilor, capelele Christian Tell, Pache Protopopescu, Antonescu şi Lahovary.

Printre personalităţile înmormântate în Cimitirul Bellu se numără Mihail Eminescu, Barbu Catargiu, Toma Caragiu, prinţul Ion D. Bibescu, Ion Luca Caragiale, George Coşbuc, Mihail Sadoveanu, Maria Tănase, Constantin Tănase, Petre Ispirescu, Titu Maiorescu, Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat Bengescu, lulia Haşdeu, Mina Minovici, Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Alexandru Odobescu, Anda Călugăreanu, Amza Pellea, Ioana Radu, Marin Sorescu şi Nichita Stănescu.

Associations of Significant Cemeteries in Europe (ASCE) a fost fondată în Bologna, în 2001, de oraşele Bergen, Bologna, Copenhaga, Geneva, Koln, Ljubliana, Stockholm, Torino şi Barcelona.

Asociaţia are 118 membri în 98 de oraşe din 22 de ţări, respectiv Austria, Belgia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Norvegia, Ungaria, Portugalia, Rusia, Serbia-Muntenegru, Slovenia, Spania, Elveţia, Marea Britanie şi Suedia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici