CNA menţine sancţiunea de suspendare a postului Realitatea TV, după ce un membru al consiliului a cerut reanalizarea

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a menţinut, în şedinţa de joi, sancţiunea de suspendare cu 10 minute a emisiei obişnuite a Realitatea TV, dată marţi, pentru modul în care postul de televiziune a relatat evenimentele din timpul mitingului diasporei din 10 august 2018.

5372 afișări
Imaginea articolului CNA menţine sancţiunea de suspendare a postului Realitatea TV, după ce un membru al consiliului a cerut reanalizarea

CNA menţine sancţiunea de suspendare a postului Realitatea TV, după ce un membru al consiliului a cerut reanalizarea

Consiliul Naţional al Audiovizualului a discutat, în şedinţa de joi, o notă semnată de Alexandru Kocsis-Cristea, membru CNA, prin care s-a solicitat reanalizarea sancţiunii acordate postului Realitatea TV marţi.

Alexandru Kocsis a explicat faptul că a vizionat imaginile din emisiunea Realitatea TV, dar nu a putut să voteze, nefiind prezent la şedinţa de marţi. Între argumentele cererii sale s-a numărat şi cel potrivit căruia faptele analizate sunt vechi de şase luni şi că, în acest interval, nu au mai avut loc evenimente violente despre care să se poată spune că ar fi generate de instigările de care este acuzat postul de televiziune.

TITLURILE ZILEI

Membrul CNA Monica Gubernat a precizat că "deciziile de sancţionare nu constituie cenzură" şi că "motivul principal de critică la adresa CNA este acela că nu luăm măsuri".

Prezent la discuţii, deputatul PNL Pavel Popescu a solicitat dreptul de a interveni, dar i-a fost refuzat. "Am încercat să deschid un dialog", a spus deputatul.

"Puteţi să ne chemaţi la Parlament şi vom răspunde în faţa dumneavoastră", a spus Monica Gubernat.

Discuţia a continuat, deputatul insistând să i se permită să vorbească. Cu toate că unii dintre membrii Consiliului au repetat că nu există un cadru legal prin care cineva care nu reprezintă niciuna dintre părţile implicate să ia cuvântul, CNA a supus la vot cererea deputatului şi aceasta a fost respinsă.

"Eu de două zile primesc ameninţări cu moartea pentru că aş fi închis Realitatea TV", a spus Radu Herjeu. "Cu noi, aici, de faţă a minţit că nu i-am dat voie să vorbească, aşa că am supus la vot solicitarea domnului deputat", a mai spus acesta.

Deputatul a spus că va face o solicitare pentru convocarea reprezentanţilor CNA în faţa Parlamentului.

Potrivit regulamentului CNA, pentru ca o decizie să fie adoptată, ea trebuie să întrunească cel puţin şase voturi pentru, în prezenţa a cel puţin opt membri ai Consiliului. Aceştia pot vota doar prin "Da" sau "Nu", fără a se putea abţine.

Joi, pentru reanalizarea sancţiunii impuse Realitatea TV au votat doar patru membri CNA, Dorina Rusu, Alexandru Kocsis, Radu Herjeu şi Orsolya-Eva Borsos, motiv pentru care nu s-a dat curs acesteia.

Realitatea TV trebuie să-şi oprească emisia obişnuită pentru 10 minute, joi, între orele 19.00 şi 19.10, potrivit deciziei luate marţi de CNA, cu şase voturi pentru din nouă, a declarat la momentul respectiv pentru MEDIAFAX Radu Herjeu, unul dintre membrii Consiliului care nu au susţinut hotărârea luată. Propunerea de sancţionare prin suspendarea emisiei obişnuite a fost făcută de membrul CNA Radu Călin Cristea (acesta a fost propus membru al Consiliului în 2014, de Guvern).

Decizia de sancţionare a fost luată în baza paragrafului 2 din articolul 3 al Legii Audiovizualului nr 504/2002: "Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".

De asemenea s-au luat în considerare paragrafele 4 şi 5 din articolul 40 din Codul de reglementare al audiovizualului: "(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea. (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă". A fost indicat şi punctul 1 al articolului 34 din acelaşi document, "orice persoană are dreptul la propria imagine".

Au contat în decizia CNA şi subpunctele a şi b de la primul punct al articolului 64 din Cod, privind "a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii" şi "b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă".

Marţi, directorul Realitatea TV, Edward Pastia, a reacţionat vehement cu privire la decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului.

”Suntem uluiţi de decizia CNA, este foarte greu să ne găsim cuvintele în asemenea situaţie. CNA ul instiga la cenzură, nu putem prezenta o realitate aşa cum o doreste CNA sau aşa cum doreşte PSD sau PSD prin CNA. Noi le prezentăm cum s-au întâmplat. Dacă cei de la CNA cred că alte posturi care până în 10 august au prezentat instigări la violenţă, acealea li se par în regulă şi sunt sancţionate cu 5-10 mii de lei, nouă să ni se închidă emisia. Să închizi un post de televiune fără să ai nicio dovadă, e incredibil ce se întâmplă la acest CNA, nu înţelegem de ce s-a ajuns în asemenea hal", spune şeful Realitatea.

”Dacă ei cred că închiderea unui post le rezolvă problemele se înşală. Libertatea de exprimare în România nu mai e de actualitate, nu trebuie să dai dovadă de asta, trebuie să spui ce frumos e partidul, ce frumos e Dragnea şi că jandarmii îşi fac treaba. Să spunem ce vor ei. Atunci, să ne dea un decalog sau mai mult de 10, nişte lucruri pe care să le. Lipsa lor de respect faţă de valorile unui stat civilizat e şocantă”, a arătat Edward Pastia, la Realitatea TV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici