Video CNA: Spotul AEP privind referendumul, recomandat radiodifuzorilor ca fiind de interes public

Spotul de informare a alegătorilor privind referendumul realizat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) este recomandat de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) radiodifuzorilor ca fiind de interes public, potrivit unui text remis MEDIAFAX.

421 afișări

"Având în vedere discuţiile apărute în spaţiul public referitoare la campania din audiovizual pentru referendumul naţional din 26 mai 2019, precum şi dezbaterile din cadrul şedinţei publice a CNA de marţi, la care au participat reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale şi ai Partidului Naţional Liberal, Ţinând cont de dispoziţiile art. 6 alin (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002,
potrivit cărora «Independenţa editorială a furnizorilor de servicii media audiovizuale este recunoscută şi garantată de prezenta lege», în calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul Naţional al Audiovizualului îşi reafirmă poziţia adoptată în şedinţa publică din 16.05.2019 şi comunicată radiodifuzorilor cu privire la campania pentru
referendum, potrivit căreia aceasta se poate desfăşura pe posturile de radio şi de televiziune cu respectarea prevederilor legislaţiei în domeniu", se arată în mesajul CNA transmis MEDIAFAX.

Legislaţia în domeniu se referă la condiţiile stabilite de Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea dispoziţiilor Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Deciziei CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Membrii CNA precizează că nu este limitată posibilitatea de a include în tematica emisiunilor electorale subiectul referendumului.

"În privinţa spotului de informare a alegătorilor privind referendumul, realizat de Autoritatea Electorală Permanentă, acesta este recomandat de CNA radiodifuzorilor ca fiind de interes public", se arată în document.

"Referitor la spotul Administraţiei Prezidenţiale privind referendumul, acesta poate fi difuzat în emisiunile electorale, conform legii", se mai arată în textul semnat de Nicolaie Bălaşa-Sorescu, vicepreşedintele CNA.

Cele două subiecte s-au aflat pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a CNA.

Sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Consiliului Naţional al Audiovizualului să emită decizia privind normele de promovare în audiovizual a campaniei pentru referendum. De asemenea, Preşedinţia a solicitat adoptarea "cu celeritate" a unei recomandări de difuzare a unui spot audio-video realizat de Administraţia Prezidenţială, în regim de anunţ de interes public, către televiziunile naţionale şi locale. Preşedintele Klaus Iohannis consideră că nerespectarea prevederilor legale, precum şi a Constituţiei, este "un abuz".

Radu Herjeu, membru al CNA, a declarat, marţi, că instituţia din care face parte nu poate obliga televiziunile să difuzeze materiale de promovare a referendumului convocat de preşedintele României pentru 26 mai, explicând că nu ar fi existat timp ca o decizie în acest sens să intre în vigoare.

"CNA nu poate decide ca televiziunile publice să facă o emisiune de promovare. O decizie a CNA n-ar fi schimbat acest lucru. TVR are o lege de organizare. Trebuie să respecte şi alte legi decât CNA. Este obligat să reflecte campanii de informare, referendum. Nu trebuia să aştepte nicio decizie. Putea să ia decizia de a transmite să facă o emisiune pentru referendum. În nicio decizie privind referendumul, CNA nu a solicitat sau a impus să facă o emisiune", a declarat Radu Herjeu în şedinţa CNA de marţi, în care este luată în discuţie solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de a se emite decizia privind normele şi regulile de reflectare în audiovizual a campaniei pentru referendum.

Acesta a transmis că nu a încălcat legile şi nici Constituţia, deoarece Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) nu este obligat să emită decizii în această privinţă.

"Unde era obligativitatea noastră, ca să fiu acuzat că am încălcat legile şi Constituţia? De ce absenţa acestei decizii a afectat informarea publică şi ca televiziunile să facă ce puteau să facă până acum? Întrebările acelea au fost scoase cu cinci minute înainte de campania electorală. Nu s-a făcut o astfel de solicitare, ca acest Consiliu să o fi respins. Aş fi votat-o, aş fi lăsat-o 30 zile în debatere publică şi ar fi intrat în vigoare pe 15 iunie. Eu mi-aş fi dorit ca această decizie să fi fost discutată acum o lună jumate, ca acum această instituţie să nu fie atacată politic", a mai spus Radu Herjeu.

În urma dezbaterii timp de mai multe ore în şedinţa de marţi, membrii CNA au decis transmiterea unui comunicat potrivit căruia, deşi nu a emis o decizie privind reflectarea în audiovizual a campaniei pentru referendum, radiodifuzorii pot să facă acest lucru. Decizia a fost luată în condiţiile în care, pe 16 mai, CNA le-a transmis radiodifuzorilor "care vor reflecta desfăşurarea campaniei pentru referendum că au obligaţia de a respecta prevederile legislaţiei în domeniu".

Pe 26 mai, odată cu alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, va avea loc referendumul naţional convocat de Preşedintele României pe tema justiţiei din România. La referendumul naţional se va vota în aceleaşi secţii de votare organizate pentru alegerile europarlamentare. Alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele. La referendum vor fi utilizate două buletine de vot, corespunzătoare celor două întrebări supuse referendumului.

Cele două întrebări ale referendumului care vor fi incluse pe buletinul de vot sunt:

1. "Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?"

2. "Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici