Dan Diaconescu: Am depus plângere penală împotriva preşedintelui CNA pentru suspendarea emisiei DDTV

Dan Diaconescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că a depus, luni, la Parchetul General o plângere penală împotriva preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, acuzând-o de abuz în serviciu, pentru că o decizie a acesteia a dus la suspendarea emisiei DD TV.

491 afișări
Imaginea articolului Dan Diaconescu: Am depus plângere penală împotriva preşedintelui CNA pentru suspendarea emisiei DDTV

Dan Diaconescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Oficiali din parchetul instanţei supreme au declarat, pentru MEDIAFAX, că Dan Diaconescu a depus luni, la Biroul Registratură, o plângere, aceasta urmând să fie repartizată unui procuror în vederea soluţionării.

Contactat de MEDIAFAX, Dan Diaconescu a spus că a depus o plângere penală împotriva preşedintelui CNA, Laura Georgescu. El a precizat că a depus această plângere ca reprezentant al societăţii Telecroma Media SRL, care deţine licenţa audiovizuală a DD TV (Direct Digital TV), precizând totodată că a avut o împuternicire în acest sens.

"Este vorba de abuz în serviciu în principal şi am făcut şi dovada hotărârii ilegale pe care dânsa a luat-o în ziua de luni, 21 octombrie, ştampilând în numele Consiliului, afirmând că a avut majoritatea voturilor membrilor CNA, deşi CNA nu s-a întâlnit în acea zi", a spus Dan Diaconescu.

El a precizat că a adăugat la plângerea sa "şi un al doilea cap de acuzare". "În sensul că, ilegală aşa cum a fost hotărârea şi făcută în fals în numele membrilor Consiliului, noi am arătat că nici suspendarea emisiei unei televiziuni - aşa cum s-a suspendat prin acea hotărâre emisia DD TV - nu este prevăzută în Legea audiovizualului", a spus Dan Diaconescu.

Potrivit lui Diaconescu, Laura Georgescu, "în numele CNA, a trimis o adresă către un operator de satelit Digital Sky, pe care l-a somat să oprească semnalul DD TV". "Către DD TV ea nu a trimis o adresă similară, asta este interesant. În şedinţa de joia trecută, deşi CNA a revenit asupra acestei hotărâri false, abuzive, ilegale, către Digital Sky nu s-a mai trimis o nouă adresă, nu-mi dau seama din ce motiv, astfel încât nici astăzi DD TV nu poate să emită, fiindcă Digital Sky nu a fost de asemenea informat că poate să ridice semnalul DD TV către satelit", a spus Dan Diaconescu.

Totodată, el a amintit că Valentin Jucan, membru al CNA, a declarat în şedinţa Consiliului din data de 24 octombrie că va depune o plângere penală împotriva preşedintelui instituţiei, Laura Georgescu.

În respectiva şedinţă, Valentin Jucan a întrebat-o pe Laura Georgescu care este baza legală în care a transmis luni, 21 octombrie, o scrisoare societăţii Digital Sky SRL, care ridica semnalul la satelit al DD TV, cerând suspendarea difuzării acestei televiziuni.

Jucan a precizat că Laura Georgescu a transmis această scrisoare fără ca membrii CNA să fi dat un vot în acest sens, precizând că intenţionează să îi facă plângere penală preşedintelui CNA pentru acest document. Totuşi, membrii CNA au votat o zi mai târziu, pe 22 octombrie, în unanimitate, să transmită societăţii Digital Sky să suspende emisia DD TV, până la clarificarea aspectelor "de natură penală" sesizate de Consiliu.

În schimb, Georgescu a spus că ea îşi asumă actele administrative în calitate de preşedinte al CNA. De asemenea, Georgescu a mai spus că rolul scrisorii transmise Digital Sky a fost de a stopa ilegalitatea făcută de DD TV, care a retransmis o televiziune care nu are licenţă - OTV.

De cealaltă parte, Valentin Jucan a declarat în şedinţa din 24 octombrie: "Ar trebui să adoptăm un text pe care să-l trimitem Digital Sky, în care să spunem că, în condiţiile în care DD TV revine la grila iniţială aprobată de CNA, semnalul poate fi ridicat din nou la satelit. Cred că ar trebui să facem acest gest, având în vedere noile documente depuse astăzi (de Dan Diaconescu, n.r.)". Însă această propunere nu a fost supusă la vot, mai mulţi membri ai Consiliului - între care Răsvan Popescu - spunând că DD TV poate să fie difuzat pe satelit, dacă respectă grila veche, care este deja aprobată de Consiliu.

De asemenea, mai mulţi membri ai CNA au spus, în aceeaşi şedinţă, că ei nu au suspendat emisia DD TV, ci doar au sesizat Digital Sky SRL să nu mai ridice semnalul DD TV la satelit până la clarificarea aspectelor de natură penală din acest caz. "Nu am suspendat emisia DD TV", a spus atunci Laura Georgescu, preşedintele CNA.

"Cum să nu, aţi solicitat încetarea furnizării serviciului DD TV. Ridicătorul pe satelit nu mai ridică semnalul DD TV la satelit (...) DD TV era preluat de nişte firme de cablu, semnalul era preluat prin intermediul satelitului. Semnalul ajungea prin providerul Digital Sky. Firmele de cablu nu îl mai recepţionează, prin urmare DD TV nu mai este preluat (...) DD TV emitea pe satelit, prin providerul Digital Sky, care ne-a anunţat că nu ne mai poate transmite semnalul, prin urmare acum activitatea DD TV este oprită. În secunda asta, angajaţii DDTV sunt acasă în şomaj, nu ştim pe ce perioadă", a spus, în schimb, Dan Diaconescu, prezent la respectiva şedinţă.

La propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, Consiliul a decis, în şedinţa de marţi, 22 octombrie, să sesizeze Parchetul pentru că OTV emite în România fără a avea licenţă audiovizuală. Totodată, CNA a decis, atunci, să sesizeze Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi societatea Digital Sky SRL, care ridică semnalul televiziunii DD TV la satelitul Eutelsat 16 grade Est, să suspende difuzarea televiziunii DD TV, "până la soluţionarea aspectelor de natură penală" în acest caz.

CNA a retras, pe 22 ianuarie 2013, cu unanimitate de voturi, licenţa audiovizuală a televiziunii OTV, fapt care presupune că postul controlat de Dan Diaconescu nu mai poate emite.

Din 22 ianuarie, Dan Diaconescu, cel care deţinea OTV, a încercat de mai multe ori să reia emisia postului, însă fără succes, până în noaptea de 18 spre 19 octombrie, când OTV a început să emită din nou pe satelit, pe frecvenţa televiziunii DD TV (Direct Digital TV), care este controlată tot de Diaconescu.

Retransmisia OTV pe licenţa DD TV este însă ilegală, a spus Laura Georgescu, preşedintele CNA. Potrivit Laurei Georgescu, DD TV are voie să difuzeze în grila sa filme, într-un procent de 67,5%, şi programe preluate de la televiziunea de muzică populară Inedit TV (32,5%). Laura Georgescu a mai spus că CNA nu a aprobat modificarea grilei de emisie a DD TV, astfel încât DD TV să poată să retransmită programe în direct ale OTV.

Televiziunea DD TV - care difuza în mod curent în special programe de desene animate - a început să transmită pe 18 octombrie, în jurul orei 23.00, o emisiune în direct cu Dan Diaconescu, pe ecran fiind postată pe lângă sigla DDTV şi sigla OTV, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din industria media.

Pe de altă parte, Laura Georgescu, preşedintele Consiliului, a spus în mai multe rânduri că Dan Diaconescu nu deţine o licenţă audiovizuală pentru postul OTV, aşa cum acesta susţine. Ea a precizat că acesta deţine, din pe 30 septembrie 2013, doar o autorizaţie de difuzare a unor programe de televiziune prin satelit eliberată de autoritatea în telecomunicaţii din Italia (AGCOM ).

Pe de altă parte, Dan Diaconescu a înfiinţat societatea OTV SRL, care are sediul în Roma şi a fost înscrisă la Registrul Comerţului din Italia, în data de 18 iulie 2013, potrivit unor informaţii furnizate de Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Asociaţii societăţii sunt Dan Diaconescu (capitalul social vărsat de acesta este 9.500 de euro) şi Diana Voiculescu (500 de euro). Ambii figurează cu domiciliul în Roma, în acelaşi loc unde are sediul legal societatea OTV SRL, respectiv Roma (RM) Via Germanico 107. Administratorul unic al societăţii este Diana Voiculescu.

Dan Diaconescu controlează şi televiziunea Direct Digital TV (DD TV). Licenţa audiovizuală a televiziunii DD TV este deţinută de societatea Telecroma Media SRL, ai cărei asociaţi sunt: Ion Florin Floştoiu (asociat principal - 61,65%), Iulius Mario Diaconescu (33,35%) şi Al Attar Khaldoun (5%). Durata de valabilitate a licenţei audiovizuale a DD TV va expira pe 24 februarie 2014, potrivit site-ului CNA.

Situaţia postului DD TV apare din nou pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, 29 octombrie, a Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici