Declararea unui monument istoric se va face doar la propunerea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. Guvernul acuză "presiunii imobiliare foarte mari"

Declasarea sau neclasarea unui monument istoric pot fi propuse numai de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, iar ministrul Culturii poate cere motivarea sau reexaminarea deciziei înainte să emită ordinul, măsura fiind necesară "în contextul presiunii imobiliare foarte mari", a spus Dan Suciu.

1204 afișări
Imaginea articolului Declararea unui monument istoric se va face doar la propunerea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. Guvernul acuză "presiunii imobiliare foarte mari"

Declararea unui monument istoric se va face la propunerea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. Guvernul acuză "presiunii imobiliare foarte mari" (Imagine: Razvan Chirita/ Arhiva Mediafax Foto)

Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, for ştiinţific de specialitate, va avea rol decisiv în privinţa declasării, respectiv a neclasării unui monument istoric, stabileşte o ordonanţă adoptată de Guvern care modifică Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

Ministrul Culturii poate emite ordinul de declasare a unui monument istoric sau poate decide neclasarea lui în această categorie doar în condiţiile în care Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a propus declasarea, respectiv neclasarea.

Ministrul Culturii poate solicita motivat acestei Comisii reexaminarea propunerilor formulate în aceste cazuri. Guvernul a modificat în acest sens, printr-o Ordonanţă, Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Relaţia dintre comisiile zonale şi direcţiile pentru cultură din teritoriu va fi una similară cu aceea dintre Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi Minister.

"Modificarea se impune pentru că avem decizii ale acestor foruri de până acum care nu au fost luate în seamă, a slăbit capacitatea lor de a impune aceste decizii, şi în consecinţă avizul lor a fost considerat mai de grabă consultativ. În contextul unei presiuni imobiliare foarte mari şi al elementelor legate de dezvoltarea pieţei imobiliare acest aviz a ajuns o formalitate şi Guvernul doreşte s întărească rolul acestor comisii", a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Conform legislaţiei în vigoare, avizele Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice şi cele ale comisiilor zonale sunt consultative, ceea ce a determinat, în timp, pierderea unor valori culturale (a unor monumente istorice sau părţi ale acestora, ori schimbarea contextului obiectivului de patrimoniu).

Potrivit actului normativ adoptat, la nivel local se vor reorganiza comisiile zonale ale monumentelor istorice, care funcţionează pe lângă serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii ca organisme ştiinţifice de specialitate în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil. Componenţa acestor comisii zonale se aprobă prin ordin al ministrului culturii, iar din fiecare comisie vor face parte câte 11 membri, din care cel puţin un arhitect, un arheolog, un istoric de artă şi un inginer constructor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici