Directorul MŢR acuză MCC că vrea să desfiinţeze muzeul

Directorul Muzeului Ţăranului Român (MŢR), Vintilă Mihăilescu, a declarat pentru MEDIAFAX că a constatat în raportul întocmit, de Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), în urma unui control la MŢR o serie întreagă de recomandări ce vizează desfiinţarea instituţiei în forma sa actuală.

114 afișări
Imaginea articolului Directorul MŢR acuză MCC că vrea să desfiinţeze muzeul

Directorul Muzeului Ţăranului Român (MŢR), Vintilă Mihăilescu (Imagine: Mediafax Foto)

Directorul MŢR spune că în raport este recomandată desfiinţarea Clubului Ţăranului Român, ca şi a Târgului Ţăranului Român, existând "riscul ca toate manifestările culturale iniţiate în curtea muzeului să vireze spre derizoriu".

"Această situaţie este cu atât mai gravă cu cât ea repetă încercarea de acum patru ani de dezmembrare a discursului muzeal al întemeietorului muzeului, pictorul Horia Bernea", informează MŢR.

Vintilă Mihăilescu face referire la scandalul iscat, în vara anului 2004, la Muzeul Ţăranului Român, aflat pe atunci sub conducerea lui Dinu C. Giurescu, care a decis demontarea sălilor "Ferestre" şi "Timp", concepute de Horia Bernea, fondatorul muzeului, şi Irina Nicolau, colaboratoarea sa. Mai mulţi oameni de cultură, inclusiv angajaţi şi proaspăt demisionari de la muzeu, au protestat faţă de această hotărâre.

Ministrul Culturii de atunci, Răzvan Theodorescu, a declarat că are "încredere deplină" în conducerea muzeului, evitând să se implice. Giurescu şi-a dat demisia în aprilie 2005, la presiunea Monei Muscă, pe atunci ministrul Culturii şi Cultelor. Apoi, Vintilă Mihăilescu a fost numit director general al MŢR, în mai 2005, iar acesta a refăcut cele două săli.

Mihăilescu consideră că, în prezent, "se repetă povestea" şi se doreşte desfiinţarea a ceea ce a realizat el în ultimii trei ani, de când este director MŢR.

"Nu cred că are cineva ceva cu mine, dar este atinsă instituţia muzeului" de către "forul tutelar care se cheamă Ministerul Culturii şi Cultelor", a declarat Vintilă Mihăilescu.

"În condiţiile date, ideal ar fi ca, odată cu definitivarea lucrărilor de consolidare a clădirii, muzeul să fie pregătit cu o expoziţie permanentă nouă ca tematică, prin care să fie puse în valoare şi alte obiecte din patrimoniul extrem de valoros, de aproape 90.000 de bunuri culturale mobile, al muzeului şi, bineînţeles, cu alt mobilier pentru expunere", se arată în raportul comisiei MCC.

Contactat de MEDIAFAX, secretarul general al MCC, Virgil Niţulescu, a spus că orice comentariu din partea ministerului ar fi "inoportun", întrucât comisia care a efectuat controlul la muzeu a întocmit, deocamdată, un proiect de raport, asupra căruia directorul MŢR poate să facă ce observaţii doreşte.

Citeşte mai multe...

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici